Kako je Banjalučanin internet malverzacijama pokušao iznuditi 150.000 eura

0
Radiosarajevo.ba
Kako je Banjalučanin internet malverzacijama pokušao iznuditi 150.000 eura
Foto: Pexels / Ilustracija

Banjalučanin Aljoša Borković u okviru akcije "Kupa", osumnjičen je da je doveo u zabludu zaposlene u banjalučkoj firmi i pristupio kompjuterskom sistemu, a potom za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja tražio uplatu u virtuelnoj valuti Bitcoin u iznosu od 150.000 eura.

Protiv njega su pripadnici Uprave kriminalističke policije, Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u nastavku akcije podnijeli izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Terete ga za izradu i unošenje kompjuterskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara, iznudu u sticaju sa krivičnim djelom neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

"Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je A. B. od juna 2021. godine do 29. avgusta te godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Banjoj Luci. Vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili su i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin u iznosu od 150.000 eura", navode iz MUP-a RS.

Iz MUP-a RS upozoravaju građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije