Mnoge opasnosti vrebaju na društvenim mrežama: Od kladioničarskih prevara do prijetnji i ucjena

0
A. Kapo
Mnoge opasnosti vrebaju na društvenim mrežama: Od kladioničarskih prevara do prijetnji i ucjena
Foto: Pexels / Ilustracija / Hakerski napadi

Život bez društvenih mreža danas je mnogima nezamisliv, bilo da su motivi poslovne ili privatne prirode.

Ne tako davno društvene mreže su bile samo vrsta internetske usluge, koji se najčešće javljao u obliku klasične platforme, prozora ili web-stranice.

Danas je priča sasvim drugačija, jer postoje stotine servisa, a među najpoznatijima su svakako - Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. U posljednje vrijeme i TikTok je nešto bez čega ne mogu mnogi korisnici društvenih mreža.

Gdje je danas novinarka iz filma „Lepa sela lepo gore“: Ima 63 godine i prava je vamp zavodnica

Gdje je danas novinarka iz filma „Lepa sela lepo gore“: Ima 63 godine i prava je vamp zavodnica

Sve društvene mreže nose sa sobom benefite, ali istovremeno i mnogobrojne rizike - od krađe identiteta i ličnih podataka, pa do raznoraznih zloupotreba kojima smo nekada, svjesno ili nesvjesno, i sami doprinijeli.

Kladioničarske prevare

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, najčešće su kladioničarske prevare. Iako je način izvršenja ovakvih prevara itekako poznat javnosti, i dalje pravaranti putem društvenih mreža nalaze žrtve.

Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se krajem avgusta u Derventi. Neimenovana žena je platila više od 3.000 KM za navodne kladioničarske dojave osobi koja ju je nakon toga blokirala na društvenim mrežama.

Nisu rijetkost ni prevare putem internet oglasnika. Prodavaču se javlja navodni kupac, koji traži broj bankovnog računa kako bi uplatio novac, a scenarij i sami znate. I obrnuto, lažni prodavač nudi robu, kupac šalje novac, a u konačnici ostaje i bez robe i bez para.

Ovakvih i sličnih primjera je bezbroj. U posljednje vrijeme pojavio se i drugi mnogo opasniji način zloupotrebe društvenih mreža u BiH, a o čemu se nedavno uspozorili i iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Hakeri

Kako su naveli iz MUP-a TK, evidentan je porast prijava građana u kojima se ukazuje na zloupotrebu društvenih mreža, najčešće aplikacija - Instagram i Messenger, gdje građani dobrovoljno stupaju u kontakte sa nepoznatim osobama putem navedenih aplikacija!

Iako građani ne poznaju takve osobe, stupaju u pisanu komunikaciju - dopisuju se, a u nekim slučajevima čak obavljaju i video pozive!

Tu nije kraj. Kako upozoravaju iz MUP-a TK, građani im dobrovoljno ustupaju svoje fotografije različitih, pa čak i eksplicitnih sadržaja!

Počinioci iz inostranstva

"Ustupaju i podatke o sebi, nakon čega su bili izloženi različitim prijetnjama, iznudama i ucjenama da će njihove eksplicitne fotografije protivno njihovoj volji biti iznesene u javnost putem društvenih mreža, ukoliko im ne uplate određene novčane iznose", navode iz MUP-a TK.

Prema dosadašnjim saznajima istražitelja, sve ukazuje na to da su počinioci ovih radnji osobe iz - inostranstva.

"Zbog svega navedenog istraga u navedenim slučajevima je otežana, kao i nadoknada izgubljenih novčanih sredstava", pojašnjavaju iz MUP-a TK.

Iz MUP-a TK su decidni te su uputili apel građanima.

"Apelujemo na građane da ne stupaju u kontakte sa nepoznatim osobama (profilima), a pogotovo da ne ustupaju svoje lične fotografije, podatke o sebi ili bilo kakve druge sadržaje, kako bismo zajedno spriječili neželjene posljedice", zaključuju iz MUP-a TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije