Jezivi detalji zločina u Sarajevu: Ubica sarajevskog zlatara se slomio u policiji i sve priznao

8
A. Kapo
Jezivi detalji zločina u Sarajevu: Ubica sarajevskog zlatara se slomio u policiji i sve priznao
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski specijalci / Ilustracija

Samir Novalija (40), koji je uhapšen u ponedjeljak, 21. augusta, zbog sumnje da je dan ranije, 20. augusta, u stanu u ulici Čemerlina u starom dijelu Sarajevu, ubio sarajevskog zlatara Esada Šataru (76), slomio se u policiji te je priznao zločin!

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Izet Baždarević, advokat Novalije.

"Priznao je djelo koje mu se stavlja na teret, ali ima svoju verziju priče kako je došlo do nemilog događaja", rekao je Baždarević.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Baždarević je kratko dodao da je otvorena istraga te da ima mnoštvo pitanja na koje sada nema odgovora.

Žestoka svađa

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, trzavice između osumnjičenog Novalije i ubijenog Šatare traju od ranije. Izvor blizak istrazi otkrio nam je da je u čitavu priču navodno umiješana i supruga Šatare, zbog čega su njih dvoje prije zločina bili u Policijskoj stanici u Starom Gradu, a čemu svjedoči i policijski zapisnik.

Navodno se spominje i krađa zlata. Ono što je neosporno jeste da su i Novalija i njegova supruga poznavali ubijenog.

Kritičnog dana Novalija je došao u stan Šatare. Sjedili su i razgovarali, a u jednom trenutku je izbila žestoka svađa.

Prema tvrdnjama Novalije, na stolu je bio repetiran pištolj Šatare s kojim je i ubio sarajevskog zlatara. Iako još nije u potpunosti razjašnjeno pod kojim je tačno okolnostima ubijen, utvrđeno je da je kobni hitac Šataru pogodio u predjelu glave.

Pred istražiteljima je težak zadatak budući da pištolj s kojim je počinjen zločin nije pronađen. Osim navedenog, nema treće osobe, odnosno nema neposrednog svjedoka tragičnog događaja, kao ni eventualno kamera video-nadzora. Šatara je živo sam, a supruga mu, navodno, živi u Njemačkoj.

Kako je ranije saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Novalija je nakon ubistva ukrao Passat, vlasništvo Šatare, te se dao u bijeg.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a KS došli su do saznanja da se u vezu sa ubistvom može dovesti Novalija. Tokom rada na rasvjetljavanju ubistva izvršeni su pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, a poduzete su i operativno - taktičke mjere i radnje te su su došli do saznanja da se Novalija nalazi na području Visokog.

Sarajevski policajci alarmirali su kolege iz MUP-a ZDK koje su i uhapsile osumnjičenog. Istovremeno, oduzet je i Passat radi potrebnih vještačenja.

S druge strane, postoji i verzija priče da se Novalija, zapravo, predao policajcima u Visokom, nakon što je prethodno kontaktirao advokata, ali ovu informaciju iz MUP-a KS i MUP-a ZDK nisu potvrdili niti demantovali.

I ranije osuđivan za ubistvo

Bh. javnost je dodatno uznemirena saznanjem da je zločin počinila osoba od ranije poznata organima gonjenja.

Novaliji ovo nije prvo ubistvo! U februaru 2007. godine ubio je Pašu Čelika u Sarajevu, za što je osuđen na šest i po godina zatvora.

Tada je utvrđeno da je ubistvo počinio iz nužne odbrane.

U međuvremenu je i odslužio navedenu kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije