"Tahirović je svjesno i u namjeri lišavanja života pucao u Raščića"

N. K.
"Tahirović je svjesno i u namjeri lišavanja života pucao u Raščića"
Radiosarajevo.ba / Prtscr
U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Izudinu Tahiroviću optuženom za ubistvo Mirze Raščića u pucnjavi koja se dogodila 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača Fudbalskog kluba Željezničar na stadionu Grbavica.

Na današnjem zasjedanju Kantonalnog suda u Sarajevu iznesene su završne riječi Tužilaštva KS-a i odbrane.

Podsjećamo da je na prethodnom ročištu Tužilaštvo navelo da mijenja dio optužnice Izudina Tahirovića. U dijelu optužnice u kojem se navodi da je ubio Raščića "zbog ranije neriješenih odnosa", u optužnici će sada stajati "iz njemu poznatih razloga i motiva".

Tužilaštvo KS-a odlučilo je promijeniti optužnicu jer se ne može utvrditi sa sigurnošću da su Raščić i Tahirović imali neraščišćenih odnosa prije ovog događaja.

Prilikom iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo KS-a je potenciralo da je Izudin Tahirović svjesno i u namjeri lišavanja života 16. aprila 2015. godine pucao u Mirzu Raščića. 

Ove tvrdnje Tužilaštvo KS-a iznijelo je na osnovu svjedočenja brojnih svjedoka, sudskih vještaka, kao i brojnih materijalnih dokaza. Na kraju završne riječi, Tužilaštvo je zatražilo najveću moguću kaznu za Izudina Tahirovića, s obzirom na to da je on višestruki povratnik u činjenju različitih krivičnih djela.

Izet Baždarević, advokat Izudina Tahirovića, svoju završnu riječ bazirao je na dokazivanju raznih kontradiktornosti, kako je on rekao, u svjedočenjima svjedoka, jer se, prema njegovom mišljenju, mnoge razlikuju od izjava izrečenih u sudnici u odnosu na one koje su date u Tužilaštvu KS-a.

Također, Baždarevič je potencirao da Tahirović nije imao namjeru da ubije Mirzu Raščića nego da je njegov motiv bio obračun sa A. Z. koji ga je prethodno pretukao u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničara, gdje se kasnije i dogodilo ubistvo.

Presuda po ovom slučaju zakazana je za 14. novembar u 13:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije