Iz Granične policije BiH tvrde da osuđenog pedofila Ivicu Miškovića štite dva zakona

0
Radiosarajevo.ba
Iz Granične policije BiH tvrde da osuđenog pedofila Ivicu Miškovića štite dva zakona
Foto: Printscreen / Ivica Mišković

Granična policija (GP) BiH ne želi da otkrije kako je osuđeni pedofil Ivica Mišković (65) iz Kaknja, nakon što je pobjegao iz Osnovnog suda u Banjoj Luci, prešao u Hrvatsku, pozivajući se na dva zakona koja im to, kako tvrde, onemogućavaju.

GP BiH su Nezavisne novine, naime, još 22. novembra pitali da li je on prešao neki granični prijelaz, te ukoliko jeste, koji, kojeg datuma i u koliko časova, te zašto ga nisu spriječili u prelasku granice, odnosno uhapsili, ali smo ostali uskraćeni za konkretan odgovor.

"Radi zaštite privatnih podataka nismo u mogućnosti dostaviti vam informaciju o prelasku državne granice predmetne osobe. Naime, skladno sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o zaštiti privatnih podataka, privatni podaci o prelasku državne granice mogu se dostaviti samo tijelima nadležnim za sprječavanje i otkrivanje krivičnih djela i prekršaja i opasnosti po javnu sigurnost, pravni poredak i državnu sigurnost", rekli su u srijedu, 29. novembra, iz GP BiH.

Hrvatski mediji: Novi generalni konzul BiH u Rijeci je Dodikov savjetnik s ‘crne liste‘ SAD-a

Hrvatski mediji: Novi generalni konzul BiH u Rijeci je Dodikov savjetnik s ‘crne liste‘ SAD-a

Međutim, odmah potom spomenuti medij je tražio i zvanično mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, odakle smo dobili nedvosmislen i jasan odgovor.

"Ukoliko je riječ o objavi informacije od javnog interesa nema smetnji da se takva informacija objavi sa stanovišta Zakona o zaštiti osobnih podataka", rečeno je za Nezavisne novine iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

"Nema osnova za hapšenje": Pedofila koji je pobjegao iz BiH policija u Zagrebu locirala pa pustila?!

"Nema osnova za hapšenje": Pedofila koji je pobjegao iz BiH policija u Zagrebu locirala pa pustila?!

Dakle, može se zaključiti da su u Graničnoj policiji BiH procijenili da nije u javnom interesu stravičan i uznemirujući slučaj o kojem pišu desetine medija iz BiH, ali i Hrvatske, u koju je Mišković pobjegao.

Postavlja se onda pitanje i ko može garantovati da on, kada je već jednom uspio, neće ponovo pronaći rupu na granici i vratiti se u BiH.

Štaviše, treba naglasiti i da je majka djevojčice, a koja je, prema prvostepenoj presudi, Miškovićeva žrtva, navela da strahuje za bezbjednost svoje djece. Ali, uprkos tome, čini se da se naše institucije još nisu pomjerile s mrtve tačke u procesu zahtjeva da on bude izručen u BiH.

"Uvidom u informacijski sistem Ministarstva pravde BiH utvrđeno je da ovaj predmet ne prolazi našu evidenciju, odnosno do danas nije zaprimljen. Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde BiH samo srednje tijelo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo mjerodavni sud ili tužilaštvo u BiH", rečeno je u srijedu za iz Ministarstva pravde BiH.

Epilog mučnog slučaja u BiH: Bivšem vaspitaču 14 godina zatvora za obljubu štićenice

Epilog mučnog slučaja u BiH: Bivšem vaspitaču 14 godina zatvora za obljubu štićenice

Mišković je, podsjetimo, pobjegao 7. novembra iz Osnovnog suda u Banjoj Luci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine zatvora. Tri sedmice kasnije u ovom sudu tvrde da uslovi za zahtjev za izručenje bjegunca još nisu stečeni.

"Osnovni sud Banja Luka preduzima sve potrebne mjere i radnje prema nadležnim organima imajući u vidu trenutnu procesnu fazu u predmetu, te ističemo da će biti preduzete sve radnje za izručenje osuđenog I.M. kada se za to steknu zakonom propisani uslovi, kao i uslovi propisani Sporazumom o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima između BiH i Hrvatske", rekli su za iz Osnovnog suda u Banjoj Luci.

I dok tromo bh. pravosuđe još tapka u mjestu, Mišković kao slobodan čovjek šeta Zagrebom, obilazi redakcije tamošnjih medija i trijumfalno objašnjava kako je uspio prevariti naše institucije.

"Na sudu sam bio, iskočio kroz prozor i pobjegao. Biciklom sam prešao na crno. Do Novog (Grada) sam vozio, išao sam na Prijedor, pa u Dvoru dole prešao", izjavio je Mišković.

Silovao dječake po Hrvatskoj pa se vratio u BiH i ponovio zločin: "Manijak šeta gradom..."

Silovao dječake po Hrvatskoj pa se vratio u BiH i ponovio zločin: "Manijak šeta gradom..."

Slučajem bjekstva osuđenog pedofila Ivice Miškovića iz zgrade Osnovnog suda bavi se i Okružno javno tužilaštvo Banja Luka. Prijava im je stigla i predmet su formirali.

"Po zaprimanju prijave ovo tužilaštvo je formiralo predmet. Postupajući tužilac uputio je zahtjev Policijskoj upravi Banjaluka za preduzimanjem mjera i radnji po dostavljenoj prijavi", rekli su u srijedu iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Granična policija BiH ne želi da otkrije detalje o prelasku Ivice Miškovića u Hrvatsku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije