Oglasilo se Ministarstvo pravde BiH o bjekstvu osuđenog pedofila Ivice Miškovića

4
Radiosarajevo.ba
Oglasilo se Ministarstvo pravde BiH o bjekstvu osuđenog pedofila Ivice Miškovića
Foto: Kolaž / Ivica Mišković, Sud u Banjoj Luci

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine nije primilo zahtjev nadležne pravosudne institucije u BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći u vezi sa slučajem bjekstva osuđenog pedofila Ivice Miškovića u Hrvatsku.

Iz Ministarstva pravde BiH ističu da je uvidom u informacioni sistem za upravljanje predmetima i dokumentima ovog ministarstva utvrđeno da predmet u vezi sa bjekstvom Miškovića u Hrvatsku nije primljen.

"Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde BiH samo centralno tijelo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo mjerodavni sud ili tužilaštvo u BiH i informaciju o tome može dati sud koji je donio presudu ili zatvorska instituciji, ako je navedena osoba izdržavala kaznu zatvora", pojasnili su iz Ministarstva pravde BiH.

Dodik u Podgorici | Edin Subašić: Ruska ofanziva “srpskog sveta“ protiv EU i NATO-a!

Dodik u Podgorici | Edin Subašić: Ruska ofanziva “srpskog sveta“ protiv EU i NATO-a!

Iz Ministarstva pravde BiH navode da će, ukoliko prime bilo kakav zahtjev mjerodavnog pravosudnog tijela u BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći prema zamoljenoj državi, javnost o tome biti pravovremeno informisana.

MUP RS u saradnji sa hrvatskim kolegama locirao je u Hrvatskoj Ivicu Miškovića, koji je pobjegao iz Osnovnog suda u Banjoj Luci 7. novembra, nakon što mu je izrečena četvorogodišnja kazna zatvora za teško zlostavljanje djevojčice.

Zagrebačka policija saopćila je da nakon lociranja Miškovića nije bilo osnova za njegovo dalje zadržavanje, odnosno hapšenje s obzirom na to da je i hrvatski državljanin.

Iz zagrebačke policije su istakli da, prema odredbama Ustava Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji donesena u skladu sa međunarodnim ugovorom ili pravnom tekovinom EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije