! / Istraga ubistva Lane Bijedić: Kreće pretres sumnjivih vozila i saslušanje svjedoka

16. 10. 2019. u 10:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 146

U ovom trenutku nijedna osoba nije osumnjičena za ubistvo Lane Bijedić. U toku dana nastavit ćemo saslušanje novih svjedoka, a vjerujem da će cijela istraga donijeti rezultat i da ćemo pronaći ubicu ili više njih ubijene Mostarke.

To je za Radiosarajevo.ba kazao Josip Aničić, tužitelj Zapadnohercegovačkog  kantona (ZHK), koji s ostalim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, nastavlja istragu nakon ubistva djevojke iz Mostara.

Istraga o ubistvu Lane Bijedić: Policija u Ljubuškom pronašla automobil

Nakon ubistva djevojke Lane Bijedić iz Mostara, policiji se svakodnevno javljaju građani s korisnim imformacijama. Otkriveno je kako je Lana propješačila sama cijeli put od autobusnog kolodvora u Čapljini do blizine mjesta ubistva u mjestu Studenci pored Ljubuškog, saznaje Večernji list BiH.

Podsjetimo da je otkriveno kako je Lana propješačila sama cijeli put od autobusne stanice u Čapljini do blizine mjesta ubistva u mjestu Studenci pored Ljubuškog, gdje je tijelo ove 19-godišnjakinje pronađeno 6. oktobra 2019. godine. 

Nove informacije o kretanju Lane Bijedić: Šta je radila u Čapljini prije smrti?

Lana Bijedić pješačila je gotovo šest kilometara od Gazprom benzinske crpke na izlazu iz Čapljine do kružnog toka kod Zvirovića, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Donose i njezinu posljednju fotografiju s videonadzora u Čapljini i rekostrukciju slučaja koji je šokirao BiH i regiju nakon što je u rijeci Studenčici, u Studencima kod Ljubuškog pronađeno tijelo 19-godišnjakinje iz Mostara, piše Večernji list.

Istragu u vezi ovog ubistva vodi Tužilaštvo ZHK. Ranije je utvrđeno da je dijelom Čapljine Lana sama pješačila, od autobuske stanice do mjesta Trebižat.

Pregledom snimaka s videonadzora sva pažnja je usmjerena na automobile koji su nailazili u sporno vrijeme.

Nakon obdukcije Laninog tijela, policija je od zdravstvenih ustanova u HNK i ZHK zatražila informaciju da li su tokom prošle nedjelje ili ponedjeljka imali osobu s povredama na rukama.

Ubrzo je stigla informacija o muškarcu iz Čapljine, koji je, kako se ispostavilo, imao saobraćajnu nesreću u nedjelju na području ovog grada.

"Saslušali smo tog momka, ali samo u ulozi svjedoka. On nije osumnjičen za Lanino ubistvo", podvukao je Aničić.

Podsjetimo, Lana je 6. oktobra u 11 sati napustila porodični dom u Sjevernom Logoru kod Mostara kazavši majci da se ide naći s prijateljicom. Međutim, do toga nije došlo.

U 12 sati i 10 minuta kamere s benzinske pumpe snimile su djevojku kako prolazi pored nje, pješice, što znači da ju je neko morao odvesti do te lokacije, odnosno ne zna se kako je tu došla, ili je stopirala, ili autobusom ili ju je pak neko dovezao.

Istražitelji i danas na mjestu gdje je pronađeno Lanino tijelo: Šta se zna do sada

Četvrti dan nakon pronalaska tijela Mostarke Lane Bijedić, u mjestu Studenci i danas se vrši potraga za tragovima koju predvodi Kantonalno tužilaštvo ZHK. Jučer je u bolnici Bijeli Brijeg u Mostaru izvršena obdukcija nad tijelom ubijene Lane, koja je pokazala da je ona ubijena.

Tužitelj Aničić je za Radiosarajevo.ba potvrdio da će narednih dana početi i pregled dva izuzeta sumnjiva vozila, koji se nalaze na području ZHK i HNK. 

"Očekujemo da upravo s pregledom tih vozila istraga ode korak dalje ka pronalaženju odgovora ko je ubica. Brzo se očekuju rezultat", dodao je Aničić. 

Na kraju dodajmo, da je Nina Bijedić, majka ubijene Lane, napustila je Mostar i otišla živjeti u Beograd.  Njene kolegice i kolege sa Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru potvrdili su da se Nina pozdravila s njima i trajno napustila Mostar. 

"Laninoj prijateljici s kojom sam razgovarao, poslao sam poruku da bih volio da mi se javi Nina, kako bismo obavili razgovor. Ninin odlazak u Beograd je lična stvar, ali bih volio da razgovaram s njom", dodao je Aničić za Radiosarajevo.ba.Poziv građanima

Tužilaštvo ZHK i dalje poziva sve građane koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze o ovom ubistvu da iste dostave ovom Tužilaštvu ili Upravi policije MUP-a ZHK na telefonski broj: 039/830-808.

NEMA KOMENTARA