Homofobni napad u Sarajevu: Napadnuti aktivisti UDIK-a

Radiosarajevo.ba
Homofobni napad u Sarajevu: Napadnuti aktivisti UDIK-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdilo je jučer da je u utorak navečer, 16. jula, prijavljen napad na aktiviste Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK). UDIK je tim povodom izdao saopćenje sa detaljima napada, koji je prijavljen policiji.

U saopćenju se navodi: “Napad se dogodio u 18:15 h sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala koordinatora UDIK-a Edvina Kanku Ćudića i još jednog aktivistu. Tom prilikom napadači su uzvikivali: ‘Vođo pedera’, aludirajući na koordinatora UDIK-a kao organizatora nadolazeće povorke ponosa. Nakon verbalnog napada, NN lica su se zaputila u fizički obračun sa aktivistima, međutim, brzom intervencijom prolaznika napad je spriječen, nakon čega su se aktivisti UDIK-a udaljili sa mjesta događaja. Aktivisti su uspjeli fotografisati napadače. Slučaj je prijavljen u PU Novo Sarajevo, dat je iskaz i fotografija na uvid, ali policija nije zatražila napravljenu fotografiju.”

Informacija je potvrđena i iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

"Dana 16. 7. u 18:30 pristupio u PU Novo Sarajevo pristupio je E. Č. iz Sarajeva i prijavio da mu je više lica uputilo pogrdne riječi. Policijski službenici vrše provjeru navoda i operativne radnje na pronalasku osumnjičenih", rekli su iz MUP-a Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba. 

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa oglasio se na društvenim mrežama komentarom da najoštrije osuđuje nasilje nad LGBTIQ osobama. “Očekujemo da sve okolnosti ovog napada budu adekvatno istražene, a počinitelji sankcionirani.

Ovo je još jedna potvrda da LGBTIQ zajednica treba veću vidljivost u bh. društvu. Vidljivost će pomoći da osvijestimo bh. javnost o nasilju s kojim se susreću LGBTIQ osobe. To je jedan od ključnih ciljeva Bh. povorke ponosa.", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije