Homofobni napad u centru Sarajeva: Oglasila se i napadnuta djevojka

Radiosarajevo.ba
Homofobni napad u centru Sarajeva: Oglasila se i napadnuta djevojka

U petak, 26. aprila, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Nera Mešinović i njena partnerka doživjele su homofobni napad u centru Sarajeva. Djevojke su napadnute dok su šetale Titovom ulicom.

Novi homofobni napad u Sarajevu: Napadnuta članica OO Povorke ponosa i njena djevojka

Napadač je, primjetivši dvije djevojke, počeo da trči prema njima, te im prijetio i iznosio homofobne uvrede. Iako im je napadač prijetio fizičkim nasiljem, obje djevojke su prošle bez fizičkih povreda. Napad je odmah prijavljen policiji Kantona Sarajevo.

Tim povodom oglasila se i Nera Mešinović, članica OO Bh. povorke ponosa, koju su napali u centru grada.

"Činjenica da smo moja partnerica i ja napadnute u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine je poražavajuća, jer me čini da vjerujem da možemo samo nagađati kolika je količina nasilja u manjim gradovima. Nekoliko dana mi je trebalo da shvatim šta se dogodilo, a sam napad koji smo proživjele, me na trenutak učinio da se osjećam kao manje od čovjeka, a još manje ravnopravnom građankom Bosne i Hercegovine koja tu živi čitav život.

Izjave pojedinih političara jesu bile dehumanizirajuće, i nasilje je direktna posljedica toga. 

Poslije svega, želim poručiti i javnosti i političarima da prestanu huškati na nasilje, da shvate da se radi o ljudskim životima, o vašim komšijama, sestrama, braći, saradnicima itd. Odgovornim institucijama poručujem da procesiraju slučajeve nasilja i osude počinioce. 
A zajednici i podržavateljima poručujem da ne pristaju na izolaciju i nasilje.

Sad je, više nego ikada, vrijeme da se držimo skupa, i da ponosno živimo svoje raznolike identitete i živote. Vrijeme je da pokažemo javnosti da smo mnogobrojne/i u borbi protiv fašističkih tendencija, i da nećemo pristati na nasilje. Ništa se preko noći neće promijeniti, ipak, skupa smo jače/i i glasnije/i. Budimo jake/i i ponosne/i ! Budimo glasne/i!", napisala je Mešinović na svom Facebook profilu.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa ovaj napad vidi kao posljedicu sve izraženijeg govora mržnje prema LGBTIQ osobama u bh. javnosti; retorike političara u BiH kojom se izaziva mržnja i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama, kao i neaktivnosti policije Kantona Sarajevo u procesuiranju krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTIQ osobama. Ovaj napad samo je jedan u nizu homofobnih napada na LGBTIQ osobe koji su se desili u centru Sarajeva, navode iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa snažno osuđuje ove napade i poziva policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da odmah istraže ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, te procesuiraju odgovornu osobu i privedu je pravdi.

"Pozivamo i bh. političare/ke i medije da se uzdrže od govora mržnje, kao i javnog izražavanja mišljenja i stavova koji potiču nasilje i izazivaju netrpeljivost prema LGBTIQ osobama", naveli su u saopćenju.

Povorka ponosa u BiH: Šta kažu Konaković, Čović, Prašović, ef. Velić

Pitali smo SDP, DF, SDS i SNSD šta misle o Povorci ponosa u Sarajevu

Organizatori Povorke ponosa se oglasili nakon napada na dvije djevojke u Sarajevu

Podsjećamo, ovo je drugi napad u ovom mjesecu na pripadnike LGBTIQ populacije u Sarajevu. Početkom aprila na Marijin-Dvoru napadnute  su dvije djevojke, a tom prilikom jedna je i povrijeđena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije