Hajrudin Ćuprija nakon presude Alenu Plehu: 'Sin me je odmah nazvao i kazao - babo, malo'

4
A. S.
Hajrudin Ćuprija nakon presude Alenu Plehu: 'Sin me je odmah nazvao i kazao - babo, malo'
Foto: Hayat / Hajrudin Ćuprija

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Alena Pleha te ga prvostepeno osudio na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, zbog krivičnog djela nanošenje teških tjelesnih povreda dvjema maloljetnim osobama, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Alen Pleh je optužen da je 25. maja 2023. godine, oko 21 sat, na potkrovlju garaža koje se nalaze u nizu u ulici Tina Ujevića u Sarajevu fizički napao dvoje 17-godišnjaka, udarajući ih pesnicama više puta u predjelu glave.

Mladiću D. Ć. je tada polomljena vilica, a njegovoj drugarici zadobila teške povrede opasne po život.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Otac napadnutog dječaka Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva FBiH i bivši direktor Osnovne škole "Fatima Gunić", o svemu što je proživljavala njegova porodica posljednjih dana, govorio je nekoliko dana nakon kobnog događaja u julu 2023. godine za portal Radiosarajevo.ba.

Njegovu ispovijest možete pročitati na linku OVDJE

Nakon izricanja presude, Alenu Plehu je produžen pritvor, a portal Radiosartajevo.ba kontaktirao je porodicu D. Ć., čije je otac Hajrudin Ćuprija dao prvi komentar nakon izricanja presude.

"Bio sam na izricanju presude danas u Općinskom sudu i odmah da kažem - hvala Tužilaštvu na zalaganju od samog početka i davanju maksimalnih napora da ova osuđena osoba dobije maksimalnu kaznu.

Kao porodica smo djelimično zadovoljni presudom. Očekujemo od strane Tužilaštva da će uputiti žalbu te tražiti maksimalnu kaznu zatvora u trajanju pod 10 godina predviđenim  Krivičnim zakonom FBiH.

Ta kazna bi bila najmanje za zločin koji je Alen Pleh uradio na nedužnoj dječici. Prije svega zbog naše djece, ali i druge djece koja sutra mogu biti žrtve, ako Alen Pleh bude na slobodi", kaže Hajrudin Ćuprija u prvoj reakciji nakon presude za portal Radiosarajevo.ba.

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Slučaj napada na njegov sina podigao je glas javnosti građana Sarajeva. Mnogi ugledni građani su podigli glas protiv napada na dvoje maloljetnika i tražili su da se Alen Pleh hitno uhapsi, što su pripadnici MUP-a KS i učinili.

Ćuprija nam je rekao da je nakon presude vijest saopćio i sinu D.Ć.

"Razgovarao sam sa svojim sinom i njegova prva reakcija je bila 'Babo, malo za ono što je uradio'. Djeci će za cijeli život ostati traume na ovaj nasilnički događaj. Sarajevo zaslužuje da bude miran grad, a da naša sva djeca slobodno šetaju i druže se na ulicama ovog lijepog grada", kazao je Hajrudin Ćuprija za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije