Hajrudin Ćuprija o napadu na svoje dijete u Sarajevu: 'Naša djeca zaslužuju sigurnost u ovom gradu'

6
A. Sokolović
Hajrudin Ćuprija o napadu na svoje dijete u Sarajevu: 'Naša djeca zaslužuju sigurnost u ovom gradu'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Hajrudin Ćuprija

Novinari u Sarajevu posljednjih dana s posebnom pažnjom prate slučaj iz naselja Mejtaš, nakon što su učenicima Druge gimnazije i Katoličkog školskog centra, nanesene teške tjelesne povrede dok su sjedili pored zgrade i pravili narukvice.

Mladiću Davudu je polomljena vilica, a djevojka Naida je zbog teških povreda glave prošla višesatnu operaciju. Djevojci su se sarajevski ljekari borili za život i trenutno je van životne opasnosti.

Ove 17-godišnjake u sarajevskoj ulici Tina Ujevića krvnički je napao i pretukao Alen Pleh (42), koji je od ranije poznat policiji. Tužilaštvo KS u petak, 2. juna, odredilo mu je jednomjesečni pritvor.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Otac napadnutog dječaka Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva FBiH i bivši direktor Osnovne škole "Fatima Gunić", o svemu što je proživljavala njegova porodica posljednjih dana, govori za portal Radiosarajevo.ba.

Epilog napada na maloljetnike u Sarajevu: Tužilaštvo otvorilo istragu, određen pritvor Alenu Plehu

Epilog napada na maloljetnike u Sarajevu: Tužilaštvo otvorilo istragu, određen pritvor Alenu Plehu

Krvnički udarci nakon završetka škole

"Nakon završetka druge smjene, sin Davud je odlučio da se sastane sa prijateljicom Naidom iz druge srednje škole i da prave narukvice ispred Doma policije u centru Sarajeva. Tada je, kao roditelj ne mogu drugačije nazvati, manijak-monstrum, iz čista mira prišao dječici i krvničkih ih istukao.

Prema izjavama svjedoka, prvo je mog sina prislonio uz zid, te ga udarao po licu i slomio mu vilicu. Nakon toga je nastavio udarati djevojčicu Naidu u glavu te je dok je ležala na podu, nastavio udarati nogama.

Sin Davud je pokušao da ga odvoji od nje i ponovo je imao još jedan sukob. Nakon što je, da tako kažem "završio posao", hladno je stavio ruke u džepove i odšetao", priča nam Hajrudin Ćuprija.

On kaže da ne može da vjeruje u kakvom svijetu mi živimo...

"Kada se trudimo da djecu pošaljemo u školu, da ih odgajamo kako treba i gledamo da ih odvojimo od narkotike i od sumnjivih mjesta, onda se pojavi neki manijak i iz čista mira im nanese teške tjelesne povrede, koje će pamtiti za cijeli život", dodao je Ćuprija.

Nejra Latić Hulusić otkrila detalje napada na djecu u Sarajevu: 'Kolege, zajedno pratimo slučaj'

Nejra Latić Hulusić otkrila detalje napada na djecu u Sarajevu: 'Kolege, zajedno pratimo slučaj'

Tvrdi da ga boli što tinejdžerima određeni građani koji su gledali šta se sve dešava u centru Sarajeva, nisu pritekli u pomoć.

"Istina, jedni građani jesu s balkona upozoravali da prekine udaranje i maltretiranje, ali reakcija građana je morala biti brža. Moram dodati da su se odrđeni građani javili, nakon naših molbi, da svjedoče u ovom slučaju. To je ono što ohrabruje, ali ono što mene kao građanina Sarajeva zabrinjava je to – kako je moguće da osoba koja je 2011. u Radićevoj ulici iz bašte iz čista mira uzela kriglu i pretukla mladića. Momak je ostao bez oka, trajni invalid, a ovaj nasilnik je dobio svega dvije godine zatvora. Kako je moguće da takva osoba hoda gradom?", pita se Ćuprija. 

On kaže da treba preispitati cijeli pravosudni sistem.

"Ne želim da se miješam u pravosudni sistem, ali moram da sumnjam. Ako neko za takvo nasilje dobije dvije godine zatvora i onda samo čeka narednu žrtvu!? Ovaj vapaj nas roditelja, Davuda i Naide, jeste da se samo ne desi naredna žrtva u Sarajevu. Nemojmo dozvoliti da se o ovome priča samo tri dana", naglašava otac dječaka Davuda.

Zatvor ili psihijatrijska ustanova

On kaže da u ovom gradu za svaku nasilnu osobu kakva je Alen Pleh mora imati vaspitna ustanova.

"Ako to nije zatvor, to je onda psihijatrijska ustanova. Ne možemo mi sa strijepnjom slati djecu u školu, u šetnju, na druženje, a da osobe poput ovog nasilnika slobodno šetaju gradom. Ako se nešto ne promijeni u Krivičnom zakonu, onda imamo problem", priča Ćuprija, te naglašava da se nešto mora mijenjati u ovom sistemu, jer naša djeca zaslužuju sigurnost u ovom gradu.  

Na kraju nas je zanimalo zdravstveno stanje Davida i Naide.

Ispovijest oca čijeg je sina krvnički pretukao Alen Pleh: "Vilicu mu je slomio, usna mu je sašivena"

Ispovijest oca čijeg je sina krvnički pretukao Alen Pleh: "Vilicu mu je slomio, usna mu je sašivena"

"Oporavak ide dobro. Naida je imala tešku operaciju koja je trajala pet sati. U svoj ovoj nesreći smo malo i sretni, jer se oporavlja. Davud se oporavlja, ali će oboje imati traume za cijeli život. Zamislite osjećaj roditelja kada strahuje da li će njegovo dijete doći kući ili će im se neko iz bolnice javiti i kazati da je neki manijak iz čista mira nasilničkim udarcima vaše dijete poslao u bolnicu i sada mu se doktori bore za život.

To u našem Sarajevu više nikada ne smijemo doživjeti i hvala novinarima što su sa posebnom pažnjom prate ovaj slučaj", kazao je Hajrudin Ćuprija, otac napadnutog dječaka Davuda za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije