Hercegovina / Gori brdo iznad Mostara: Teren nepristupačan, vatrogasci nemoćni zbog mina

07. 04. 2020. u 19:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Zbog požara na brdu sjeverno od Mostara, između Zijemalja i Rujišta, koji gori u utorak tokom cijelog dana, Štab civilne zaštite Grada Mostara odazvao se pozivu za pomoć Dobrovoljnom vatrogasnom društvu ''Rujište'' i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar te im stavio na raspolaganje naprtnjače za gašenje požara i veliku cisternu za dopremanje vode, poručili su iz Štaba CZ GM.

Požar se nalazi na nepristupačnom terenu i nema opasnosti za stanovništvo jer je isti udaljen od kuća i naselja, naveli su.

Požar iznad Mostara - undefinedFoto: Bljesak.info: Požar iznad Mostara

Kako piše Bljesak.info, veći dio Mostara u utorak je bio prekriven dimom zbog požara koji nekontrolirano pustoši sve pred sobom na teško pristupačnom miniranom terenu istočno od grada. Kako su saopćili iz Profesionalne vatrogasne jedinice u Mostaru, od ranih jutarnji sati gori šuma, nisko raslinje i trava na brdu između Zijemalja i Rujišta.

Na mjesto požara upućena je jedna ekipa gasitelja kako bi procijenili stanje. Teren koji je pod požarom je iznimno nepristupačan, a dodatni problem stvaraju mine zaostale iz proteklog rata, te vjetar koji stalno mijenja smjer. Od požara se iznad Mostara stvorio oblak dima koji je pokrio veći dio grada u kojemu se osjeća i miris paljevine.

KOMENTARI (1)