FUP: Otkriven Iranac koji je hakirao sisteme Općine Centar i UTIC-a

Radiosarajevo.ba
FUP: Otkriven Iranac koji je hakirao sisteme Općine Centar i UTIC-a
Foto: Pixabay / Ilustracija

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije (FUP) su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Europolom, identificirali i dokumentirali lice koje se sumnjiči da je počinilo krivično djelo Oštećenje računalnih podataka i programa iz člana 393. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, na način da je 05. i 06. juna 2020. godine izvršilo hakerski napad na informacioni sistem Općine Centar Sarajevo i UTIC-a Sarajevo.

Naime, radi se državljaninu IR Irana inicijala R. N. G. (1993) koji je koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, te antiforenzičkom zaštitom s lokacijama servera Republika Francuska, SR Njemačka, Kraljevina Holandija, Finska, kojem je internet konekcija služila svrsi prikrivanja stvarne lokacije sa koje se vršio internet napad, i to lokacije Chalus-Iran, (operater telekomunikacija IRANCELL-NET, Teheran), 05. i 06. juna 2020. godine, iskoristio "ranjivost" informacionog sistema u vlasništvu Općine Centar Sarajevo, a potom nakon pribavljanja privilegija "legalnog" korisnika informacionog sistema na navedenom sistemu neovlašteno instalirao maliciozni računalni program pod nazivom Sorena.

Osumnjičeni je navedeni program Sorena koristio za tzv. kriptovanje podataka na informacionom sistemu, te pojavu tzv. ransom poruke koja je za sadržaj imala obilježja iznude, odnosno zahtjev za plaćanje otkupnine za vršenje dekripcije na prethodno opisan način kriptovanih podataka.

Također 06. juna 2020. godine osumnjičeni je izvršio istovjetan internet napad i na informacioni sistem UTIC (Univerzitetski tele-informatički centar Sarajevo) koristeći maliciozni računalni program pod nazivom Mamba te je na taj način onemogućio funkcionisanje informacionog sistema.

Na opisani način je Općini Centar Sarajevo i UTIC-u Sarajevo počinjena neutvrđena materijalna šteta koja se ogleda u vremenu potrebnom za vraćanje informacionog sistema u prethodno ispravno stanje, kao i zastoju u radu Općine prilikom izdavanja uvjerenja građanima.

Navedeni internetski napad je u istom vremenu izvršen u smjeru informaicone infrastrukture u Švicarskoj

Federalna uprava policije je protiv lica R. N. G (1993.) podnijela Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a o čemu će posredstvom Interpola biti obaviještene nadležne službe u IR Iranu, radi poduzimanja daljnjih aktivnosti u odnosu na osumnjičenog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije