Epilog sporazuma o priznanju krivice: Bivšem kik bokseru godina zatvora zbog otmice

2
Radiosarajevo.ba
Epilog sporazuma o priznanju krivice: Bivšem kik bokseru godina zatvora zbog otmice
Foto: ATV / MUP RS / Ilustracija

Bivši kik bokser Ljuban Vidović, koji je optužen da je s bratom Miljanom oteo Nenada Jakovljevića kako bi od njega iznudio novac zbog ranijeg duga od 2.000 eura, priznao je krivicu i pristao da bude osuđen na godinu zatvora.

On je sa banjalučkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem je predviđena pomenuta kazna. Sporazum je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović.

Tužilac Radenko Janković je istakao da je osim zatvorske kazne sporazumom predviđeno da se poništi ugovor o pozajmici od 16.000 KM koji je, kako je precizirano u optužnici pod pritiskom Vidovića, zaključio Jakovljević s Fikretom M. kako bi im vratio navodni dug koji je iznosio dvije hiljade eura.

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Generali BiH: U ratu smo bili na strani zapadnih vrijednosti, tako smo i danas za EU i NATO

Presuda u Zenici: Muameru Hodžiću 16 godina zatvora za ubistvo komšinice

Presuda u Zenici: Muameru Hodžiću 16 godina zatvora za ubistvo komšinice

Istakao je da je sporazumom ubrzan krivični postupak, a optuženi će platiti i troškove.

Ljubanov advokat Miloš Stevanović istakao je da se njegov klijent kaje zbog svega te da se sam predao i pokazao spremnost na saradnju.

"Kazna je adekvatna počinjenom krivičnom djelu s obzirom na protek vremena i pravo stanje stvari" rekao je Stevanović.

Vidović je ponovio da se kaje zbog svega i da više nikada neće činiti krivična djela.

Prema optužnici Ljuban Vidović je zajedno sa bratom Miljanom oteo Nenada Jakovljevića 14. maja 2018. godine te su ga prisilili da da sačini ugovor o pozajmici od 8.000 eura sa Fikretom M. zbog navodnog duga od 2.000 eura.

Prema optužnici tog dana braću Vidović je u Bijeljinu dovezao Dragan Cerovac i on je oslobođen krivice za pomaganje u otmici.

U optužnici stoji da su se braća Vidović s Jakovljevićem susreli u kafe baru "Burence" gdje su mu prijetili te ga prinudili da sa Fikretom M. sačini ugovor o pozjamici koja je umjesto braće potpisala ugovor.

Kobnog dana braća su Jakovljevića vodila i do ćevabdžinice "Gold" odakle je Jakovljević pokušao da pobjegne, ali ga je Miljan stigao kod teretane "Falkon" u koju ga je ugurao i pretukao.

Cerovac je tada iz "Golda" dovezao Ljubana do teretane, a zatim obojicu braće i žrtvu odvezao u Amajlije i tokom vožnje Miljan je prijetio Jakovljeviću da će mu pucati u koljeno.

U Amajlijama su braća pretukla Jakovljevića, nakon čega ih je Cerovac vratio u Bijeljinu te braći Vidović rekao da mora da ide. Nakon toga su on i Miljan otišli u Srbiju.

Ljuban je zajedno s izvjesnim Mikijem Jakovljeviću uzeo i drugi pasoš od Jakovljevića te su ga odveli u njegov stan u Bijeljini i ostavili.

Cerovcu se sudilo za učešće u otmici u banjalučkom Okružnom sudu, a presudu je dva puta ukidao Vrhovni sud Republike Srpske prije nego je oslobođen optužbi.

Cerovac je prvo bio osuđen na 18 mjeseci zatvora, a zatim za učešće u otmici. Nakon ukidanja te presude djelo je prekvalifikovano za pomaganje u otmici i on je dobio pola godine zatvora.

Ta presuda je takođe ukinuta po žalbi odbrane i on je zatim u trećem suđenju oslobođen optužbi.

Ljuban Vidović je duže vremena bio nedostupan istražnim organima Srpske i za njim je bila raspisana potjernica.

Krajem septembra se predao policiji i proveo je u pritvoru nekoliko dana.

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, piše Glas Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije