Do hapšenja Izeta Beganovića dovela istraga austrijske policije

2
Radiosarajevo.ba
Do hapšenja Izeta Beganovića dovela istraga austrijske policije
Foto: ATV / Hapšenje u Banjoj Luci

Akcija “Alfa” u kojoj je uhapšen Izet Beganović iz Banje Luke i njegovi saradnici, proistakla je iz međunarodne saradnje i operacije “Alfa-Panonnia” u kojoj je austrijska policija zaplijenila otprilike 500 kilograma droge i riješila ubistvo koje je počinio državljanin BiH.

Rezultati operacije “Alfa-Panonnia” u četvrtak, 15. augusta, prezentirani su na konferenciji za medije u Austriji gdje je navedeno da je radna grupa formirana 2020. godine, te da su razbijene najmanje četiri kriminalne grupe, čija su okosnica bili ljudi sa Balkana i iz država bivše Jugoslavije.

Riješeno ubistvo koje je počinio Banjalučanin

Šef Štajerske državne kriminalističke policije Rene Kornberger naveo je da je tom linijom istrage razjašnjeno naručeno ubistvo u Budvi, koje je rezultat rata kotorskih klanova.

Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

Kako je potvrđeno za ATV riječ je o ubistvu Gorana Đuričkovića koji je 27. oktobra 2015. godine ubijen ispred svog kafića “Old fishermans pub” na šetalištu u Budvi, a za koje je Viši sud u Podgorici osudio Banjalučanina Srđana Popovića zvanog Gringo na 15 godina i 10 mjeseci zatvora. Ubistvo je rasvjetljeno dok je Popović u Austriji “ležao” osmogodišnju kaznu zatvora za šverc četiri kilograma kokaina koji je od njega oduzet u avgustu 2017. godine.

Objavljen video velike policijske akcije u BiH: Poznata imena uhapšenih

Objavljen video velike policijske akcije u BiH: Poznata imena uhapšenih

Beganovićeve veze s uhapšenim državljanima BiH

Osim Popovića i drugi državljani BiH su “padali” po Austriji sa zaplijenjenom drogom. Kako saznaje ATV, među njima su Stanimir B., Milorad J. i drugi. Istragom se došlo do dokaza da su neki od njih povezani sa Beganovićem koji je prije dva dana uhapšen u Banjoj Luci, zajedno sa Adnanom Kelecijom iz Banje Luke i Sadikom Kevrićem iz Brčkog. Njima je Tužilaštvo BiH predložilo mjeru pritvora, a ročište je danas održano pred Sudom BiH.

"Akcija “Alfa” je vođena od 2017. godine kada je ovaj predmet, kroz međunarodnu saradnju, formiran u Tužilaštvu BiH", kaže izvor blizak istrazi.

Austrijske vlasti su saopćile da su upravo nalazi o saradnji kriminalnih organizacija iz država bivše Jugoslavije doveli do osnivanja radne grupe koja je radila operaciju “Alfa-Panonnia”, a u kojoj su sarađivali zvaničnici iz Štajerske i Burgenlanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije