Detalji velike akcije "ATM": Istraga o 'mutnim' transferima novca iz Slovenije u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Detalji velike akcije "ATM": Istraga o 'mutnim' transferima novca iz Slovenije u BiH
Foto: SIPA / SIPA / Ilustracija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu međunarodne operativne akcije "ATM", na području Sarajeva i Zenice realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija.

Tom prilikom uhapšeno je osam osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal i pranje novca. Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

"Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne  dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku", saopćeno je iz SIPA-e.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Također, putem banaka izvršena je i provjera računa i sefova osumnjičenih, kojom prilikom je izvršena i privremena obustava transakcija u iznosu od 69.024,36 maraka.

Međunarodna operativna akcija rezultat je rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije te policije Republike Slovenije.

"U vremenskom periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je pranje novca u iznosu od preko 7,4 miliona maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz Republike Slovenije", zaključuje se u saopćenju SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH naveli su da se radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava iz Slovenije u BiH, za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove.

U saopćenju se navodi da je više osoba nakon toga novac ponovo transferovalo iz BiH u Sloveniju te je na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

"Pripadnici SIPA-e provode više aktivnosti hapšenja i pretresa, na području Zenice i drugih gradova, a koje su usmjerene na otkrivanje i krivično gonjenje osoba osumnjičenih za međunarodni organizovani kriminal i pranje novca", navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je istraga vođena u koordinaciji sa kolegama iz partnerskih institucija Slovenije koje su određene istražne aktivnosti, koje se odnose na veliki broj pretresa i hapšenja, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU.

"S obzirom da su istražne aktivnosti na terenu još uvijek u toku, u ovom trenutku Tužilaštvo BiH i partnerske institucije ne mogu dati više informacija ili detalja", zaključuje se u saopćenju.

Podsjetimo, iz SIPA su ranije saopćili da u okviru međunarodne akcije "ATM", koju sprovode u BiH i Sloveniji, započeti su pretresi na više od 70 lokacija te je planirano hapšenje više od 50 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i pranje novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije