Velika policijska akcija u BiH i Sloveniji: Pretresi na 70 lokacija, hapšenje više od 50 osoba

0
Radiosarajevo.ba
Velika policijska akcija u BiH i Sloveniji: Pretresi na 70 lokacija, hapšenje više od 50 osoba
Fena / Foto arhiva/SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije "ATM", na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi  se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"

Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e  na područu Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano hapšenje više od 50 lica.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija „ATM“ u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć EUROJUST-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije