Sindikat SIPA-e zahtijeva: "Hitno usvojiti odluku o osnovici za obračun plate"

0
Radiosarajevo.ba
Sindikat SIPA-e zahtijeva: "Hitno usvojiti odluku o osnovici za obračun plate"
SIPA / Ilustracija

Sindikat SIPA putem maila je na adresu predsjedavajuće i svih ministara u Vijeću ministrara uputio zahtjev za hitno usvajanje osnovice za obračun plate u 2023. godini i prijedloga nacrta Budžeta institucija za 2023. godinu.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani, obzirom da je usvojen Dokument okvirnog proračuna za period 2023 - 2025 čime su se stekli uslovi za usvajanje Budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a da još uvijek nije usvojena Odluka o osnovici za obračun plate za sve uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, u svojstvu reprezentativnog sindikata u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, tražimo hitno usvajanje Prijedloga Odluke o visini osnovice u iznosu od 630,00 KM za obračun plate uposlenim u institucijama BiH u 2023. godini.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Naime tokom 2022. godine obračun plate za uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine je nakon 12 godina vraćen na iznos od 535,00 KM koji se primjenjivao davne 2009. godine, tako da bi usvajanje osnovice u iznosu od 630,00 KM predstavljalo prvo povećanje plate uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine, dok su istovremeno u proteklih 13 godina, plate uposlenih u organima vlasti na nižim nivoima u međuvremenu porasle i do 100 posto.

Dugogodišnje ignorisanje uposlenih na nivou Bosne i Hercegovine, sve nas je zbog inflacije i stalnih poskupljenja je dovelo do teške materijalne situacije zbog čega smo suočeni sa svakodnevnim odlascima uposlenih čime gubimo već formirane i iskusne kadrove, dugogodišnje istražitelje - policijske službenike što predstavlja dodatni trošak, obzirom da je neophodno osigurati sredstva za školovanje i obučavanje novih policijskih službenika.

Sindikat SIPA-a poslao poruku vlastima BiH: Kap je prelila čašu...

Sindikat SIPA-a poslao poruku vlastima BiH: Kap je prelila čašu...

Sindikat SIPA je upoznat da ništa bolja situacija nije ni u drugim policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine kojima nedostaje veliki broj kadrova, kao ni u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koje su dovedene u situaciju da zbog nezainteresovanosti koja je uzrokovana niskim primanjima nije moguće popuniti upražnjena radna mjesta.

Zahtjev za usvajanje osnovice za obračun plate u iznosu od 630,00 KM smatramo opravdanim obzirom da isti predstavlja povećanje od 17,75 posto što je za 1 posto više u odnosu na prošlogodišnju inflaciju u Bosni i Hercegovini što uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine opet dovodi u jako tešku materijalnoi-finansijsku situaciju jer se povećanje gubi u svakodnevnim poskupljenjima.

S tim u vezi, imajući u vidu sve navedeno, tražimo da što hitnije usvojite prijedlog nacrta Budžeta za 2023, godinu te isti uputite u dalju proceduru po hitnoj proceduri sa predloženom osnovicom za obračun plate u iznosu od 630,00 KM.

Sindikat SIPA-e pružio punu podršku kolegama u MUP-u, ali i rudarima

Sindikat SIPA-e pružio punu podršku kolegama u MUP-u, ali i rudarima

Također, pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku izmijeni Odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje u pogledu iznosa dnevnice sa trenutnih 25,00 na 60,00 KM te eventualnog različitog definisanja "službenog putovanja" i "operativnog rada" policijskih službenika.

Isto tako, imajući u vidu pozive za održavanje sastanka upućene od strane Saveza sindikata policijskih organa BiH, Sindikata UIO BiH i Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, nadamo se da će uskoro započeti dijalog s ciljem zaključivanja kolektivnog ugovora", obratio se Edin Kahrimanović Predsjednik Sindikata SIPA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije