Užasni detalji prostitucije u BiH: Gazda gostima dovodio maloljetnice

Radiosarajevo.ba
Užasni detalji prostitucije u BiH: Gazda gostima dovodio maloljetnice
Foto: Arhiv / Ilustracija

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Dževada Salkića (55) i Suvada Kozarevića (39), obojica iz Čelića, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produženo krivično djelo trgovina ljudima u vezi sa seksualnim iskorištvanjem više djevojaka, među kojima su i dvije maloljetne osobe.

"Postoji osnovana sumnja da je Salkić, kao vlasnik ugostiteljskog objekta na području Čelića, tokom 2016., 2019. i do marta 2020. godine, vrbovao i zaposlio dvije maloljetne djevojke, kao i veći broj punoljetnih žena, obmanjujući ih da će raditi samo kao konobarice, te je iskorištavajući njihov težak materijalni položaj i druge okolnosti, uz upotrebu prijetnji i sile, navodio dvije maloljetnice i druge djevojke da imaju seksualne odnose sa gostima u samom objektu ili na drugim lokacijama. Pri tome ih je zastrašivao, često im ograničavajući slobodu kretanja, a i sam ih seksualno iskorištavao", saopćeno je iz Tužičaštva TK. 

Suvad Kozarević je osumnjičen da je kao šef osoblja u Salkićevom objektu postupao po njegovim uputama, te je također silom, prijetnjama i ucjenama navodio djevojke da pružaju seksualne usluge većem broju gostiju a i sam ih pokušavao seksualno iskorištavati.

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i po nalogu Tužilaštva, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK-Odjeljenje za borbu protiv organiziranog kriminaliteta, su 7. juna 2020. godine izvršili pretrese na tri lokacije u Čeliću, nakon čega su osumnjičeni lišeni slobode.

Pretresu je prethodila višemjesečna istraga, a nakon kriminalističke obrade osumnjičeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i materijalne dokaze jučer predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije