Detalji stravične tragedije u Rogatici: Igra braće sa puškom završila se kobno

0
Radiosarajevo.ba
Detalji stravične tragedije u Rogatici: Igra braće sa puškom završila se kobno
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Dvanaestogodišnjak, koji je nastradao u utorak dok se igrao puškom zajedno sa dvije godine mlađim bratom u djedovoj kući u selu Begzadići kod Rogatice, pogođen je hicem u glavu, saznaje Glas Srpske.

Tragedija se desila kada su dječaci pronašli skrivenu djedovu pušku koju su uzeli i razgledali.

"Još se istražuje kako je došlo do tragedije, odnosno kako je puška opalila. Ima više verzija, a jedna od njih je da je djeci oružje ispalo pa opalilo, ali dok ne budu urađena neophodna vještačenja, to se ne može utvrditi.

Pretpostavka je i da je jedan od dječaka držao pušku, koju je nekako repetirao i slučajno povukao oroz", rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, oružje iz kojeg je pogođen mališan pronađeno je u kući njihovog djeda kao i još nekoliko metaka.

Mještani sela Begzadići pričaju da je dječake kod djeda i bake dovela majka. Oni, inače, žive u Istočnom Sarajevu i došli su u selo Begzadiće kako bi se odmorili i vidjeli rodbinu: "Prije tragedije baka i djed su otišli da beru bobice smreke, a dječaci su ostali, tako da u vrijeme tragedije niko od odraslih nije bio u kući. Nije poznato kako i gdje su dječaci našli oružje. Nažalost, dječja igra i radoznalost završila je kobno".

Istakao je da je ova tragedija zavila u crno njihovo selo i Rogaticu.

"Porodica je u šoku i djed mališana ne može da dođe sebi. Velika je to tuga i žalost, nesreća kakvu ne pamtimo", rekao je naš sagovornik ne želeći da mu pominjemo ime.

Slična tragedija nedavno se desila u Derventi, kada je u eksploziji nepoznate naprave poginuo desetogodišnji Denis K.

Nesreća se desila polovinom maja, kada se mališan popeo na tavan kuće, gdje se igrao.

Pretpostavlja se da je našao bombu ili minu na tavanu te je slučajno aktivirao. Od siline detonacije gornji dio kuće je potpuno uništen i oštećen je krov sa kojeg je većim dijelom popadao crijep. Oštećen je i automobil koji je bio u blizini. Prema pričama mještana, u toj kući stanuju dječakovi baka, djed i stric. Svi su proslavljali Bajram i u trenutku tragedije bili u prizemlju kuće.

U Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, koje vodi istragu, kazali su da je dežurni tužilac naložio obdukciju tijela dvanaestogodišnjaka: "Preduzimaju se sve mjere i radnje s ciljem utvrđivanja tačnih okolnosti tragedije. S obzirom na to da se radi o djeci, tužilaštvo će postupati s ciljem njihove zaštite i neće izlaziti sa detaljima o slučaju sve dok ne bude kompletiran cijeli predmet ", rekao je portparol tužilaštva Neven Kramer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije