Detalji iz optužnice: Kako je Privredna banka Sarajevo oštećena za 334.973 KM

0
Radiosarajevo.ba
Detalji iz optužnice: Kako je Privredna banka Sarajevo oštećena za 334.973 KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Kerima Muhameda Zubčevića, Azemine Golo, Nedima Lule, Ragiba Karića, Dženite Kulovac i Vahide Hume zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Optuženi Kerim Muhamed Zubčević se tereti da je od 24. septembra 2014. do 3. juna 2016. godine kao direktor firme Supplies Group International potpisao s Privrednom bankom Ugovore o restrukturi kreditnog zaduženja i to jedan u iznosu od 700.000 drugi od 748.342 KM.

U ugovorima je bilo navedeno da će se nakon izgradnje proizvodne hale, izvršiti uknjižba založnog prava u korist banke na nekretnini koja će biti izgrađena na području Tešnja.

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Svjestan da je to bio drugi po redu reprogram kredita koji je banka odobrila, nastavio je sa neplaćanjem glavnice kreditnog zaduženja.

Optuženi je u vrijeme kada je donesena odluka o restrukturiranju kredita već osmislio plan da se osnuje nova firma Supplies Group Technology s kojom je, na njegov prijedlog, Općina Tešanj zaključila ugovor o investiranju.

Navedena firma je 2017. godine sagradila nekretninu na kojoj je Privredna banka trebala upisati hipoteku, međutim, to nije bilo moguće s obzirom na to da ju je izgradila novoosnovana firma.

Tako je pribavio imovinsku korist firmi SGI u iznosu od 334.973,33 KM - dakle, iznos neispunjenih kreditnih obaveza prema Privrednoj banci Sarajevo za koji je i oštećena.

Azemina Golo, Nedim Lulo, Ragib Karić i Dženita Kulovac optuženi su za nesavjestan rad u službi i kivotvorenje službene isprave dok je Vahida Humo optužena za nestavjestan rad u službi.

"Iako su znali da optuženi Zubčević ne izvrašava kreditne obaveze, onemogućili su banci kolateral u vidu hipoteke na nekretnini te ga zamijenili založenom opremom. Dakle, kao odgovorne osobe u PBS-u nisu se rukovodili interesima banke prilikom donošenja odluke o restrukturiranju kredita a po zahtjevu optuženog Zubčevića", saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije