Detalji akcije SIPA-e: Uhapšen i Lučićev pomagač - ministru davao račune da pravda ručkove i pića

2
Radiosarajevo.ba
Detalji akcije SIPA-e: Uhapšen i Lučićev pomagač - ministru davao račune da pravda ručkove i pića
Foto: SIPA / Ilustracija

Tokom akcije 'Dijamant 2' osim ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (36), kojeg terete za zloupotrebe pri trošenju novca ministarstva i nezakonita zapošljavanja, uhapšen je i njegov pomagač, odnosno ugostiteljski radnik koji mu je davao račune kako bi pravdao određene ručkove i pića i tako uzimao novac iz budžeta.

Lučića i njegovog pomagača su danas uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama Lučić je uhapšen u teretani u Istočnom Sarajevu dok je trenirao.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Nakon hapšenja ministra Lučića, o akciji "Dijamant 2" oglasila se SIPA i Tužilaštvo BiH

Nakon hapšenja ministra Lučića, o akciji "Dijamant 2" oglasila se SIPA i Tužilaštvo BiH

Iz SIPA je saopćeno da su u akciji 'Dijamant' uhapšene dvije osobe ne navodeći njihova imena. Za uhapšene osobe postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pronevjera u službi, prevara u službi i pomaganje propisana Krivičnim zakonom BiH, saopćila je SIPA, potvrđeno je Glasu Srpske.

Kako se saznaje ministra terete da je počinio pomenuta krivična djela, a drugu uhapšenu osobu za pomaganje u tim djelima.

Kako su rekli u SIPA, tokom akcije pretreseni su poslovni i stambeni objekti i pokretne stvari na četiri lokacije na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacija i jedno putničko motorno vozilo, koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, navodi se u saopćenju.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da Lučića terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i više koruptivnih djela. Tim krivičnim djelima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Istragom su prikupljeni dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe pri trošenju sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, navedeno je u saopćenju Tužilaštva i dodaje da Lučića terete da je zloupotrijebio položaj pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti.

Tokom akcije 'Dijamant' u aprilu ove godine uhapšen je Lučićev pratilac i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Miloš Nikolić zbog šverca narkoticima. On je uhvaćen u prodaji 10 kilograma spida. Ministar Lučić je tada nakon hapšenja Nikolića izjavio da 'nema nikakve veza s tim slučajem'.

Izvor blizak istrazi je rekao da Lučića sumnjiče da je zloupotrebe činio tokom službenih putovanja, da je uzimao novac za fiktivna putovanja, koristio službeni automobil u privatne svrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije