Nakon hapšenja ministra Lučića, o akciji "Dijamant 2" oglasila se SIPA i Tužilaštvo BiH

7
Radiosarajevo.ba
Nakon hapšenja ministra Lučića, o akciji "Dijamant 2" oglasila se SIPA i Tužilaštvo BiH
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Miloš Lučić

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, uz asistenciju MUP-a RS, proveli su akciju hapšenja osumnjičenog Lučić Miloša (1986.), aktuelnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Uporedo sa hapšenjem, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Uhapšen državni ministar Miloš Lučić

Uhapšen državni ministar Miloš Lučić

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

Tužitelj i istražitelj Tužilaštva BiH, koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti.

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA, biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

O njegovom hapšenju oglasila se i SIPA.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije "Dijamant 2", na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva započeli pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Pronevjera u službi" i "Prijevara u službi" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir da su pretresi u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno", saopćeno je iz SIPA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije