Detalji akcije: Kako je ubijen Edin Gačić

Radiosarajevo.ba
Detalji akcije: Kako je ubijen Edin Gačić
Foto: Radiosarajevo.ba / Potraga za Gačićem

Serijski ubica, čovjek koji je ubio četiri osobe - dvije u samo sedam dana - Edin Gačić ubijen je u utorak navečer nakon razmjene vatre s policijom.

Edin Gačić u bjekstvu je bio od 4. februara, kada je na području Konjica ubio 39-godišnjeg Sauda Sultanića. Pet dana kasnije, 9. febuara, na području Suhodola (u blizini Sarajeva) ubio je policajca Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića

Hronologija slučaja Edin Gačić: Kako je počeo i završio lov na serijskog ubicu

Nakon toga, opsadno stanje na području nekoliko kantona. Za Gačićem je tragalo samo u Sarajevu više od 1200 policajaca, a onda je u utorak navečer došla vijest zbog koje su odahnuli brojni građani Bosne i Hercegovine - Gačić je ubijen.

Portal Zurnal.info objavio je, kako tvrde, detalje ove akcije, a mi vam donosimo dijelove tog teksta. Cijelu informaciju, kao i fotografije nastale tokom uviđaja, možete vidjeti na ovom LINKU.

Prva ozbiljna informacija pojavila se u utorak u zoru.

Bilo je 4 sata i 15 minuta kada su policijski zvaničnici s terena obaviješteni da je u novom snijegu pronađen trag. Sumnjalo se na Edina Gačića. No, cjelodnevna potraga za ubicom nije dala rezultate. Tek poslijepodne četvorica pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo pronašla su novi trag. Krenuli su za njim.

Serijski ubica bio je smješten u šiblju na vrhu brežuljka. Policajci su mu, ne primjećujući ga, prišli na dvasesetak metara. A onda je Gačić zapucao.

Jedan metak je pogodio policajca u nogu. Drugi je raznio cijev puške drugog specijalca.

Rafal je trajao oko petnaestak sekundi. Policajci su, potom, uzvratili paljbu.

Gačićev automat tada je "zakovao", pa je ubica zapucao iz pištolja koji je uzeo od ubijenog policajca Mahira Begića. Par minuta poslije pucnjava je utihnula.

Ubica Gačić bio je mrtav.

Pištolj policajca Begića, koji je baš u tim trenucima sahranjivan, ostao je u desnoj ruci serijskog ubice. Ispred njega je bio bajonet zaboden u zemlju i prekriven ovčijom kožom. Služio mu je kao grudobran.

Prije devet dana tim je bajonetom u Konjicu masakrirao tijelo Sauda Sultanića, kojem je prethodno ispucao dva metka u grudi i jedan u čelo.

U vrijeme pogibije ubica je nosio odjeću od vune. Pored njega je bila gomila čahura. Hranu nije imao uz sebe.

S druge strane brda, nekih tristo metara od Gačićevog rova, bilo je njegovo skrovište napravljeno od snijega po uzoru na eskimske kućice – iglo.

Tu je boravio prije nego je primjetio da mu se približava potjera. Ni u tom skrovištu nije bilo hrane - cijeli tekst Žurnala čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije