Dan poslije Izlijevanja opasne nitratne kiseline u Sarajevu: Šta nas čeka sutra?

1
Radiosarajevo.ba
Dan poslije Izlijevanja opasne nitratne kiseline u Sarajevu: Šta nas čeka sutra?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Uviđaj u toku

Još uvijek nemamo izvještaj akcije u kojoj je učestovavala naša brigada sa Stupa. Ono što nezvanično možemo kazati je da su radnici kompanije Favorit BH do dolaska našeg tima obavili veći dio posla i spriječili moguću veću katastrofu. Najvažnije je da u ovom incidentu nema povrijeđenih.

To su za portal Radiosarajevo.ba kazali Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo (PVB KS) dan nakon incidenta koji se u srijedu dogodio u krugu firme Favorit BH u sarajevskom naselju Stup kada se izlila veća količina nitratne kiseline.

Iz ove ustanove su nam dodali da su poduzeli sve potrebne radnje s ciljem saniranja nastale štete.

Kako su nam pojasnili iz Vatrogasne brigade nitratna kiselina je opasna materija za udisanje i za kožu, a u nekim slučajevima može doći i do eksplozije.

Dušična kiselina je snažno oksidirajuće sredstvo i njena reakcija sa spojevima kao što su cijanidi, karbidi i metalni prah, može biti eksplozivna.

Poslovnica kompanije Favorit BH, u čijem krugu je došlo do izlijevanja ove opasne kiseline, bavi se prodajom okova za stolariju i namještaj, te ostalih metalnih proizvoda.

Podsjetimo, početkom septembra 2020. godine na lokalitetu bivšeg pogona Energoinvesta TAT, u Tvorničkoj ulici u Sarajevu, “došlo je do curenja izotopa cezij-137 koji je izuzetno radioaktivan i koji se koristi u razne industrijske svrhe, a na taj lokalitet je stigao 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća za potrebe tadašnjeg Energoinvesta TAT”.

Iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) tada su potvrdili da je do “radiološkog vanrednog događaja na navedenom lokalitetu došlo usljed uklanjanja objekta koji se nalazio u bivšoj industrijskoj hali”, ali i da su prvi put o ovom događaju obaviješteni krajem 2019. godine.

Neko će kazati, 2020. curenje izotopa cezij-137, sada incident sa izlijevanjem veće količine nitratne kiseline - šta nas čeka sutra?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije