Izlila se nitratna kiselina u krugu firme u Sarajevu: Policija evakuirala ugrožene

0
Radiosarajevo.ba
Izlila se nitratna kiselina u krugu firme u Sarajevu: Policija evakuirala ugrožene
Foto: Favorit.ba / Firma na Stupu

U krugu firme u sarajevskom naselju Stup u ulici Pijačna došlo je do izlijevanja veće količine nitratne kiseline, potvrdio je za Radiosarajevo.ba dežurni iz Profesionalne vatrogasne brigade.

"U preduzeću, prilikom utovara jedne plastične boce od 1000 litara, došlo je do izlijevanja na zemljanu površinu", kazali su iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na terenu su i vatrogasci.

Po dojavi, Kantonalna uprava civilne zaštite na čelu s direktorom je angažirala specijaliziranu firmu i jedinicu za specijalne namjere koje mogu sanirati posljedice ovog izlijevanje u krugu firme Favorit BiH, kazali su iz PVB.

Obaviješten je Vodovod i ostali nadležni.

"Situacija je trenutno stabilna. Policija je evakuisala potencijalno ugrožene", istaknuli su iz PVB.

Kako su nam pojasnili iz Vatrogasne brigade nitratna kiselina je opasna materija za udisanje i za kožu, a u nekim slučajevima može doći i do eksplozije.

"U ovom slučaju nadamo se da neće doći do težih posljedica", zaključili su iz PVB.

Dušična kiselina je snažno oksidirajuće sredstvo i njena reakcija sa spojevima kao što su cijanidi, karbidi i metalni prah, može biti eksplozivna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije