Dalibor Mandić negirao krivicu za ubistvo Ariela Bogdanovića: "Sud je ugrozio moja prava"

2
Radiosarajevo.ba
Dalibor Mandić negirao krivicu za ubistvo Ariela Bogdanovića: "Sud je ugrozio moja prava"
FOTO: Facebook / Optuženi za ubistvo Dalibor Mandić

Dalibor Mandić (37) koji se sumnjiči za ubistvo Ariela Bogdanovića (28) kojeg je izbo nožem, rekao je da nije kriv, te da su mu ugrožena prava jer njegov advokat radi protiv njega.

Mandić je jutros na ročištu dodao da će obratiti "OHR-u za ljudska prava", te da će tužiti sud.

"Sud je ugrozio moja prava. Mišljenja sam da nisu ispunjeni zakonski uslovi da se održi ročište. Vanja Lakić, koja je moj advokat, odbila je da radi u moju korist i nismo se čuli četiri mjeseca. Sa majkom koja je u bolnici nisam se čuo četiri mjeseca. Tvrdi se da sam kriv, iako to nisam po članu 53. Zakona o krivičnom postupku", naveo je Mandić nakon čega je sudija Srđan Forca konstatovao da se on izjasnio da nije kriv istakavši da će optuženi u procesu moći da kaže šta želi.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Mandić je dalje poručio da ima primjedbe na rad suda koji mu nije odgovorio na njegove četiri molbe o razrješenju advokata.

"Zašto niste odgovorili, je li razlog vaš neprofesionalan rad ili vaša pristrasnost?", naglasio je Mandić, te je odbio da potpiše i zapisnik o izjašnjenju i zapisnik o rješenju suda kojim je odlučeno o prethodnim prigovorima odbrane na optužnicu.

Sudija Forca je naveo da Mandić ima mogućnost da sam izabere advokata kojeg želi i da mu sud to ne brani, niti je ikome ikad zabranio.

"U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, ukoliko se optuženi ne izjasni o krivici, sudija za prethodno saslušanje će po službenoj dužnosti unijeti u zapisnik da optuženi poriče krivicu", kazao je sudija.

Dalje je Mandić rekao da smatra da se nije izjasnio o krivici jer, kako tvrdi, nema advokata, a sudija ga je na tu njegovu konstataciju podsjetio da mu je advokat određen po službenoj dužnosti, te da može da izabere advokata sa liste koga hoće.

"Ovo nije advokat, već inspektor koji sarađuje sa policijom, te me nije upoznao sa mojim pravima. Od mene je uzeta izjava pod pritiskom. Tužilac me nije ništa ni pitao, te su povrijeđena moja prava. Prekršili ste Ustav RS i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Zbog toga ću se obratiti OHR-u za ljudska prava i tužit ću sud", rekao je.

Mandić je tokom govora stajao mirno i držao se kao vojnik.

Sudija mu je rekao da mu niko ništa nije zabranio te mu napomenuo da sam može da izabere advokata i upozorio ga na ponašanje.

Nakon toga je okončao ročište i rekao mu da će sve moći da kaže tokom sudskog procesa.

Podjsetimo, Dalibor Mandić se tereti za teško ubistvo na svirep ili podmukao način.

Kako piše u optužnici, on je 2. decembra prošle godine oko 19.35 sati pratio Ariela Bogdanovića u namjeri da ga ubije.

Dalje se navodi da je Bogdanović te večeri išao iz pravca Tržnog centra "Delta planet" prema Kampusu Univerziteta u Banjoj Luci, dok je Mandić išao za njim.

"On ga je u blizini kampusa stigao i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa. Bogdanović je tada trčeći počeo da bježi, a Mandić je za njim potrčao i stigao ga nakon što je prešao kolovoz i pao u blizini benzinske pumpe. Mandića je tada Bogdanovića koji je ležao, nožem ubo osam puta u predjelu zadnje strane lijevog ramena, lijeve strane lica i vrata te desne strane grudnog koša", piše u optužnici.

Dodaje se da je usljed ubodnih rana i povreda Bogdanović iskrvario na smrt, a optuženi Mandić pobjegao u pravcu kampusa.

Istraga je pokazala da je nakon zločina osumnjičeni skinuo odjeću sa sebe, odnosno crvenu jaknu i bacio je u kontejner koju je policija pronašla.

Oni su zajedno radili u jednoj firmi u Banjoj Luci, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije