Crna statistika nesreća na bh. putevima u 2021. godini: Poginulo 255 osoba

0
A. Ka.
Crna statistika nesreća na bh. putevima u 2021. godini: Poginulo 255 osoba
Foto: Čitalac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na bosanskohercegovačkim putevima u prošloj 2021. godini dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 255 osoba!

Prema zvaničnim podacima bh. policijskih agencija, povrijeđeno je čak 9.799 osoba. Od toga broja, 1.471 osoba je zadobila teške povrede, dok je 8.328 osoba zadobilo lakše povrede.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća, u 6.931 slučaju radilo se o nesrećema sa poginulim i povrijeđenim osobama, dok su ostale nesreće (23.307) bile sa materijalnom štetom.

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Za 7 mjeseci poginulo 9 radnika u BiH: U ljetnom periodu drastično se povećava broj nesreća na radu

Za 7 mjeseci poginulo 9 radnika u BiH: U ljetnom periodu drastično se povećava broj nesreća na radu

Zabrinjavajući podatak

Zabrinjavajući je podatak da je u Federaciji BiH poginulo 150 osoba. U odnosu na 2020. godinu, broj nastradalih je povećan za 11 i predstavlja 58,82 posto od ukupnog broja poginulih u nesrećama u našoj domovini.

Kada je riječ o nesrećama u bh. entitetu RS, u odnosu na 2020. godinu broj nastradalih je ostao isti - 101, što predstavlja 39,6 posto od ukupnog broja poginulih u nesrećama u BiH.

U Distriktu Brčko tokom protekle godine poginule su četiri osobe.

Uzroci nesreća

Veliki broj nesreća rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture, navode stručnjaci.

Također, iz dana u dan je sve veći broj učesnika u saobraćaju.

Ne treba zaboraviti ni nepropisnu brzinu, kao i brzinu neprilagođenu uslovima na putevima, što su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja nesreća.

Nakon brzine, kao glavni uzrok nesreća slijedi vožnja pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju...

Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila, kao i nepoštivanje prava prvenstva prolaza.

Ostali uzroci koji su uticali na dešavanje nesreća, ali u manjem procentu su nedostatak signalizacije, tehnički neispravna vozila, oštećenje puta...

Alarmantan je i podatak da je najveći broj nesreća zabilježen na ulicama u naselju. Potom slijede nesreće na magistralnim putevima, onda slijede lokalni, pa regionalni putevi.

Interesantno je da je u protekloj 2021. godini najmanji broj nesreća zabilježen na autocesti.

Šta kažu podaci WHO?

Svake 24 sekunde jedna osoba pogine u saobraćajnim nesrećama u svijetu, ukupno 1,35 miliona godišnje, i te su nesreće sada vodeći uzrok smrti djece i mladih, objavila je još 2018. godine Svjetska zdravstvena organizacija, zahtijevajući globalni odgovor.

Broj poginulih u 2015., 2016. i 2017. godini narastao je za oko 100.000, a nesreće sada su vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina, navela je zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda u svom izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije