Za 7 mjeseci poginulo 9 radnika u BiH: U ljetnom periodu drastično se povećava broj nesreća na radu

1
Radiosarajevo.ba
Za 7 mjeseci poginulo 9 radnika u BiH: U ljetnom periodu drastično se povećava broj nesreća na radu
FOTO: 24sata.hr / Ilustracija

Dolaskom ljepšeg vremena svake godine povećava se broj nesreća i nastradalih na gradilištima, ali i pri šumskim radovima u BiH. Tokom prošle  sedmice za samo dva dana dvije osobe su poginule na gradilištima u Banjoj Luci.

Ove nesreće upalile su alarm i u Inspektoratu RS, koji redovno kontroliše gradilišta širom ovog entiteta. Tokom ove godine devet osoba izgubilo je život, a više ih je povrijeđeno.

Kada su u pitanju generalno kontrole u oblasti zaštite na radu, u prvoj polovini tekuće godine Inspekcija rada na teritoriji RS izvršila je više od 380 kontrola.

Oglasio se GRAS: Ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

Oglasio se GRAS: Ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

"U 162 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su inspektori naložili 151 upravnu mjeru i izdali 58 prekršajnih naloga. U pomenutom periodu dogodile su se 33 teže povrede na radu. Najviše ih je bilo u građevinarstvo, i to deset, zatim devet u šumarsko-drvnoj industriji, tri u elektro i jedna u hemijskoj industriji. Pored toga, dogodilo se još njih 11 u ostalim djelatnostima", pojasnili su u Inspektoratu za SrpskaInfo.

Nova tragedija u Banjoj Luci: Radnik poginuo prilikom pada sa balkona kuće u izgradnji

Nova tragedija u Banjoj Luci: Radnik poginuo prilikom pada sa balkona kuće u izgradnji

U istom periodu u oblasti zaštite na radu inspekcija rada je izvršila oko 400 kontrola, od čega je oko 150 bilo sa utvrđenim propustima.

"Zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima kontrole izrečene su kazne, a  nadležnim sudovima podneseno pet prekršajnih prijava. U cilju otklanjanja propusta izrečena je i 131 upravna mjera. U prvom polugodištu 2021. godine u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo se 47 težih povreda na radu, od čega je jedna u elektroprivredi, sedam u građevinarstvu, tri u hemijskoj industriji, 12 u šumarstvu i drvnoj industriji i 24 u ostalim djelatnostima", ističu u Inspektoratu.

Takođe, dogodilo se i pet smrtnih povreda, od čega su dvije u građevinarstvu, dvije u elektroprivredi i jedna u šumarstvu i drvnoj industriji, dok se u oblasti nadzora tehničke inspekcije u rudarstvu dogodila jedna povreda sa smrtnim ishodom.

Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet povreda na radu.

Kazne

Inspektorat svakodnevnim preventivnim radom na terenu preduzima niz mjera kako bi osigurao radnicima u RS bezbjedne uslove za rad, dok edukativnim djelovanjem nastoje upoznati zaposlene sa njihovim pravima, obavezama i načinom na koji ih mogu zaštititi.

U zavisnosti od vrste počinjenog prekršaja, Zakon o zaštiti na radu propisuje kazne u rasponu od 1.000 KM do 15.000 KM za pravno lice, a za odgovorno lice u pravnom od 100  do 1.500 maraka.

Kao što smo naveli, tokom prošle sedmice dogodile su dvije teške nesreće u Banjoj Luci u kojima su život izgubile dvije osobe.

Tragedija u Banjoj Luci: Radnik poginuo u centru grada, pao sa građevine

Tragedija u Banjoj Luci: Radnik poginuo u centru grada, pao sa građevine

Prva nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 16.20, kada je u centru Banje Luke poginuo državljanin Turske, a u utorak ujutru se desila druga tragedija, u kojoj je život izgubio Siniša Macura (62) iz Banje Luke.

Vrućine

Državljanin Turske je pao sa drugog sprata gradilišta u centru grada i tom prilikom zadobio teške povrede od kojih je preminuo na licu mjesta. Očevici nesreće pričali su da nije koristio zaštitnu opremu prilikom radova na gradilištu.

U drugoj tragediji Macura je izgubio život kada je pao s visine od oko dva i po metra. Nesreća se dogodila kada se Macura popeo na sprat kuće u izgradnji. Tom prilikom je izgubio ravnotežu i pao na glavu. Na lice mjesta ubrzo je došla Hitna pomoć, ali mu ljekari nisu mogli pomoći.

Prema nezvaničnim informacijama, uzrok obje nesreće bi mogle biti visoke temperature.

S obzirom na ekstremno visoke temperature vazduha, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pozivalo je građane RS da u ovom periodu, koliko god je to moguće, što manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije