Brutalna ubistva: Pet najvećih zločina u ovoj deceniji koji su zgrozili javnost u BiH

Radiosarajevo.ba
Brutalna ubistva: Pet najvećih zločina u ovoj deceniji koji su zgrozili javnost u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Nezir Kamenica je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina kod Goražda

U posljednjih desetak godina građani Bosne i Hercegovine svjedočili su monstruoznim ubistvima za koja još ne možemo vjerovati da su se dogodila u našoj zemlji.

Edin Gačić, višestruki ubica likvidiran u akciji pripadnika Sektora za specijalnu podršku MUP-a KS u naselju Zabrđe, nedaleko od Hadžića kod Sarajeva, nakon višednevnog bjekstva u kojem je bio poslije ubistva trgovca Sauda Sultanića i policajca Mahira Begića, samo je jedan od serijskih ubica u BiH.

Sličnih primjera ima i u cijelom regionu, a u nastavku teksta donosimo vam pet najstrašnijih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Tomislav Petrović – 6 ubijenih, 29. maj 2008. 

Tomislav Petrović (56), mještanin zaseoka Trstje u Gornjoj Lipnici, kod Tuzle, oko šest sati je u gradskom autobusu i u dvije kuće hladnokrvno ubio šestero komšija.

U autobusu su ubijeni Dragica Markanović, Niko i Mara Petrović, Ivu Markanovića Tomislav Petrović pokosio je u njegovoj kući, a Miju i Kaju Petrović na kućnom pragu.

Tomislav Petrović je kasnije nekoliko kilometara dalje pokušao zapaliti automobil svog rođaka, gdje je policija spriječila daljnji krvavi pohod. Ubica je uhapšen nakon što je ostao bez municije, a obruč je napravilo više desetina policajaca.

Jedini koji je preživio masakr u Lipnici je vozač autobusa Mursel Čolić. Jedan metak je vozača pogodio u ruku, a drugi u grudni koš.

U prvostepenom postupku, Petrović je osuđen na 40 godina zatvora, ali je drugostepeni sud tu presudu poništio. Kasnije je Petrović proglašen neuračunljivim, te mu je određeno liječenje u psihijatriji.

Vojislav Planinčić – 4 ubijenih, 18. mart 2005.

Vojislav Planinčić (85) iz sokolačkog sela Bereg, počinio četvorostruko ubistvo. On je hicima iz pištolja ubio Borku Božić, Milju Batinić i bračni par Stojanku i Delivoja Božića.

Borku, Milju i Stojanku uviđajna ekipa je pronašla mrtve u njihovim porodičnim kućama gdje su i ubijene, a koje su od kuće ubice udaljene od 250 do 700 metara.

Delivoje je pronađen mrtav na lokalnom putu, stotinak metara dalje od njegove porodične kuće.

Osuđen je na 28 godina zatvora.

Edin Gačić – 4 ubijenih, 9. februar 2019.

Edin Gačić (44) je prvo ubio svog saborca iz odreda El Mudžahid 6. augusta 1998. godine, a za ovaj zločin je u Kantonalnom sudu u Zenici osuđen na 14 godina zatvora, uz preporuku obaveznog psihijatrijskog liječenja. Tri godine kasnije dobio je dopust za vikend i u augustu 2002. krenuo je put Zenice, gdje je, u Ulici Envera Šehovića, živjela njegova majka Sifeta. Ubio ju je s dva hica iz pištolja, a potom pobjegao.

Uhapšen je dva dana kasnije, u vozu u Crnoj Gori. Objedinivši oba zločina, Sud ga je osudio na kaznu od 20 godina zatvora za oba ubistva. Iz zatvora je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne, 2017. godine i otišao u Banju Luku.

U selu Brđane kod Konjica 4. februara ubio je mještanina Sauda Sultanića, 39-godišnjeg oca troje djece. Gačić je pucao s vrata, te mu zadao i udarac nožem. Dok je bio u bijegu, a u prošlu subotu navečer (9. februar) ubio je policajca Mahira Begića

Gačić je likvidiran u akciji specijalaca u utorak, 12. februara, nešto prije 17 sati, u brdima iznad Zabrđa, mjesta nedaleko od Hadžića kod Sarajeva.

Admir Sović – 3 djece, 13. decembar 2018.

U prošloj godini stravičan zločin dogodio se u mjestu Mali Lug kod Bihaća, kada su pronađena tijela 37-godišnjeg Admira Sovića, koji je počinio samoubistvo nakon što je ubio svoje troje djece, koja su imala 2, 5 i 7 godina.

Na zločin koji je počinio, Sović se očigledno već ranije pripremio – jednom svom prijatelju najavio je šta će uraditi. 

U policijskom dossieru Admira Sovića navedeno da je da je on samo jednom bio prijavljen za porodično nasilje, ali ne nad djecom već nad suprugom. Druga njegova krivična djela ticala su se krađa.

U sobi krvavih zidova pronađen je nož kojim je presuđeno djeci, ali i oproštajno pismo jezive sadržine.

Nezir Kemenica – 3 mrtvih, 2. maj 2017.

Nezir Kamenica (22) je 2. maja 2017. u selu Bogušići kod Goražda ubio majku Zehru Kavazović, nanu Šemsu Džabija, te očuha Ifeta Kavazovića.

Kamenica je prvo uzeo dvije sjekire, od kojih je jednu, manju, stavio za pas iza leđa, te riješio da na okrutan i podmukao način pobije ukućane.

Očuha Ifeta, koji je bio za kompjuterom, s leđa je udario po glavi i tijelu. U tom trenutku ušla je njegova majka Zehra, te je Nezir jednu sjekiru zabio u vrata, a potom izvadio manju sjekiru iza pasa i počeo majku udarati po rukama, glavi i tijelu, zadavši joj šest udaraca.

Nanu Šemsu je napao sjekirom u njenom krevetu na spratu udarivši je pet puta.

Očuh Ifet, majka Zehra i nana Šemsa nisu imali šanse da se odbrane, jer nisu očekivali da će ih Nezir podmuklo i brutalno napasti.

Potom je tijela odvukao u kadu i pokrio dekom, a iz džepova im uzeo novac za autobusku kartu do naselja Ilidža u Sarajevu, gdje se narednog dana predao.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđen na 20 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije