Bjegunac Amar Šljivo uhapšen u Vogošći: Pronađen arsenal oružja i dva kilograma droge

0
A. Ka.
Bjegunac Amar Šljivo uhapšen u Vogošći: Pronađen arsenal oružja i dva kilograma droge
Foto: MUP KS / Oduzeto oružje

Postupajući po centralnoj potjernici Suda Bosne i Hercegovine, pripadnici Ministarsva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), na području općine Vogošća su pronašli i uhapsili 48-godišnjeg A. Š.

Izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata koje je koristio osumnjičeni.

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS, oduzete su četiri puške, pištolj sa pripadajućim spremnikom i devet metaka, ručna bomba, 75 metaka različitog kalibra, 11 PVC paketa marihuane, ukupne težine dva kilograma, određena količina novca u valuti eura te drugi predmeti od interesa za istragu, saopćeno je iz MUP-a KS.

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Po centralnoj potjernici Suda Bosne i Hercegovine koja je raspisana 27. aprila 2016. godine zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, kao i zbog sumnje da je počinio krivična djela neovlašteni promet opojnim drogama i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija te krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanja u promet opojnih droga, 48-godišnjak je uhapšen i smješten u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, riječ je Amaru Šljivi.

On je hapšen u predmetu "Benelux" zajedno sa Adisom Ramićem iz Visokog te su poslije tokom postupka priznali krivicu.

Ramić kao organizator grupe ljudi, a Šljivo kao njen pripadnik, posredovali su u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonom BiH.

Oni su optuženi da su iz BiH prema Kraljevini Švedskoj pokušali prokrijumčariti nezakonito nabavljenu i konstruisanu eksplozivnu napravu, namijenjenu izvršenju teškog krivičnog djela na području Švedske.

Efikasnom akcijom Tužilaštva BiH i SIPA-e, u saradnji sa partnerskim agencijama iz inostranstva, optuženi su otkriveni i spriječeni u krijumčarenju eksplozivne naprave.

U skladu s njihovim ulogama u počinjenom krivičnom djelu, nakon priznanja krivice, Šljivo je osuđen na dvije godine, a Adisu Ramić na tri godine zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije