Bivšem ministru u RS devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djevojčice

3
Radiosarajevo.ba
Bivšem ministru u RS devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djevojčice
Foto: Srna / Nenad Suzić

Nenad Suzić, bivši ministar prosvjete RS i redovni profesor Banjalučkog univerziteta, osuđen je na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja 14-godišnje djevojčice, saopćio je Okružni sud u Banjoj Luci.

Kako se navodi u objavi presude, Suzić je proglašen krivim zbog djela obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina iz člana 172. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS, pa ga je sud, na osnovu navedenog zakonskog propisa i članova 43, 46. i 52. istog zakona, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) godine.

Istom presudom optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. juna 2019. godine do 5. decembra 2019. godine.

Optuženom je izrečena mjera bezbjednosti zabrane potpunog vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora pri čijem obavljanju se ostvaruje neposredan kontakt sa djecom, navedeno je u presudi.

Takođe, optuženom je izrečena mjera bezbjednosti zabrana približavanja i komunikacije s određenim licima i to zabrana približavanja oštećenom licu na udaljenost bližu od pedeset (50) metara i zabrana komunikacije sa istim licem, u trajanju od dvije godine računajući od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Suzić je uhapšen petog juna 2019. godine, nakon što su se roditelji žrtve obratili policiji, piše ATV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije