! / Bihać: Podignuta optužnica protiv majke i bake zbog čedomorstva

11. 05. 2020. u 14:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Hanče Elkasović (42) iz Bužima i Lejle Elkasović (20) iz Bužima zbog čedomorstva.

 Optužnicom im se stavlja na teret da su čedomorstvo počinili 16. avgusta prošle godine oko 4.30 časova u Bužimu, u naselju Elkasova Rijeka, u svojoj porodičnoj kući, piše Srpska.info.

Nakon što se Elkasović Lejla porodila u prisustvu svoje majke Elkasović Hanče,  Lejla je rekla majci da ne želi to dijete.

U namjeri da usmrte novorođenče, majka bebe i baka dogovorile su tako da tek rođenu bebu ubiju tako što će je ugušiti.

 "Hanča je makazama prerezala pupčanik novorođenčeta, a da ga pritom nije zavezala, a potom je cijelo tijelo djeteta potpuno zamotala u čaršaf, a kasnije i u deku i ostavila dijete na pod pored kreveta gdje je ležala Lejla. Na ovaj način su ostavile bebu bez kiseonika, usljed čega je došlo do smrti djeteta iskrvarenjem kroz nepodvezani pupčanik i gušenjem usljed mehaničkog začepljenja nosa i usta", navodi se u optužnici koju je potvrdio Kantonalni sud u Bihaću.

Iz Tužilaštva ističu da je osnovanost predmetne optužnice Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza, a prvenstveno nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine i patologije.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici optuženih kod Kantonalnog suda u Bihaću.

NEMA KOMENTARA