Balkanske kriminalne grupe raširile pipke u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Balkanske kriminalne grupe raširile pipke u BiH
Foto: SIPA / Policija / Ilustracija

Na prostoru BiH djeluju i organizovane kriminalne grupe sa šireg područja Balkana i šire.

One ovdje imaju svoje ogranke preko kojih realizuju brojne kriminalne aktivnosti. Upozoreno je to u Strategiji za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH 2023-2026. godine, koja je u procesu konsultacija.

"U najvećem broju slučajeva domaći državljani javljaju se kao izvršioci, ali u posljednje vrijeme prisutan je trend da se državljani BiH pojavljuju i kao organizatori pojedinih faza realizacije aktivnosti nekog većeg kriminalnog lanca koji počinje i završava se van prostora BiH", naglašeno je u ovom dokumentu.

Duška Jurišić o Ismetu Gavrankapetanoviću: 'Ima rijedak talenat, a od njega se pravi slučaj'

Duška Jurišić o Ismetu Gavrankapetanoviću: 'Ima rijedak talenat, a od njega se pravi slučaj'

Interpol traga za 91 državljaninom Bosne i Hercegovine, na spisku su i tri žene

Interpol traga za 91 državljaninom Bosne i Hercegovine, na spisku su i tri žene

Pranje novca

Procjenjuje se, kako se dodaje, da u BiH djeluje više organizovanih kriminalnih grupa koje su regionalno povezane sa istim takvim grupama u okruženju i šire, a najviše sa grupama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije i samoproglašenog Kosova.

"Organizovane kriminalne grupe ostvaruju veoma štetan uticaj na privredni i ekonomski razvoj BiH. Osnovni metod njihovog djelovanja je ulaganje velikih suma nelegalno stečenog novca u legalne tokove, takozvano pranje novca", naglašava se u strategiji.

Od ukupnog broja dokumentovanih kriminalnih grupa u BiH od 2018. do 2020. godine, kako se dodaje, njih više od 90 posto uključeno je u trgovinu drogom, privredni kriminal, krijumčarenje ljudi i imovinski kriminal.

Preostali dio odnosi se na organizovane kriminalne grupe koje se bave trgovinom oružjem, sajberkriminalom, trgovinom ljudima itd.

"Najveći broj organizovanih kriminalnih grupa bavi se sa više vrsta različitih kriminalnih aktivnosti. Primjera radi, najčešće kombinovane aktivnosti sa prometom droge su pranje novca, trgovina oružjem, krijumčarenje, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, poreske prevare, trgovina ljudima i drugo", pojašnjeno je u strategiji.

Naglašeno je da glavni razlog ekspanzije organizovanog kriminala svakako predstavlja mogućnost ostvarivanja velike i brze finansijske dobiti za članove kriminalnih grupa.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, ističe da je očigledno da organizovani kriminal predstavlja veliku prijetnju po građane BiH, ali i institucije, kompanije itd.

"Može se slobodno reći da organizovane kriminalne grupe često djeluju prekogranično i sigurno njih više od 60-70 odsto aktivno djeluje u više od tri ili četiri države zapadnog Balkana", rekao je Kržalić za Nezavisne novine.

On naglašava da se u BiH mora više raditi na krivičnom progonu kriminalnih grupa.

Borba protiv organizovanog kriminala

"Države regiona moraju sarađivati u borbi protiv organizovanog kriminala. Dobro bi bilo, ako govorimo o načinu djelovanja, da se napravi jedna regionalna multidisciplinarna inicijativa, utemeljena prije svega na razmjeni obavještajnih podataka i dokaza", rekao je Kržalić, koji dodaje da bi se toj inicijativi možda mogle pridružiti i članice EU.

Međutim, iz spomenute strategije može se zaključiti i da bi bh. zakonodavstvo trebalo uskladiti sa evropskim.

"BiH je ratifikovala najvažnije konvencije koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala. Međutim, u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2021. godinu navodi se da strateški dokumenti nisu adekvatno implementirani i da je pravni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala samo djelimično usklađen sa pravnom stečevinom EU", istaknuto je u strategiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije