Suđenje Amelu Sejfoviću: Svjedoci otkrili za šta je bila šifra "Posl'o me Putin"

N. K.
Suđenje Amelu Sejfoviću: Svjedoci otkrili za šta je bila šifra "Posl'o me Putin"
Foto: Radiosarajevo.ba / Amel Sejović ispred Kantonalnog suda u Sarajevu / Mart, 2019.

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je ponovo svjedočila Mirnesa Mekić o svojim susretima sa Igorom Buzovom, jednim od optuženih pomagača koji je početkom marta priznao krivicu, pa se potom predomislio te je na zadnjem ročištu povukao svoju izjavu.

Naime, Mekić je danas svjedočila o tome kako se po uputama supruga Anisa Sadikovića u dva navrata našla sa osobom koja joj se predstavila kao Alen i za kojeg je naknadno saznala da se zove Igor Buzov. Ona je od Buzova u oba ta navrata preuzela kovertu sa novcem.

„Prvi put kada sam se našla sa Alenom (Igor Buzov op.a.) on mi je dao kovertu u kojem je bio novac. Pitala sam ga šta da radim s tim novcem, na šta mi je on rekao da ga čuvam i da što manje budem znala da će me manje glava boljeti. U koverti je bilo oko 2.000 KM“, kazala je na današnjem ročištu Mirnesa Mekić.

Nakon nekoliko dana, a opet na osnovu uputa supruga Anisa Sadikovića, našla se sa nepoznatom osobom kod KPZ-a Miljacka kojoj je predala 700 KM.

Amel Sejfović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Amel Sejfović

Na pitanje tužiteljice Tužilaštva KS-a da li se još s nekom osobom našla, svjedokinja je odgovorila potvrdno i rekla da se našla sa Amarom Bašićem kojem je također predala 700 KM, a kojeg poznaje kao osobu koja je služila kaznu zatvora sa njenim suprugom. „Sedam dana nakon prvog susreta sa Alenom (Igor Buzov op.a.) ponovo sam se sastala s njim, te mi je i tada on predao kovertu sa novcem“, dodala je svjedokinja Mekić.

Kako je kazala, ne sjeća se koliko je novca bilo u drugoj koverti.

Nakon ovoga susreta, ponovo se našla sa Amarom Bašićem kojem je predala 3.000 KM.

„Prilikom drugog susreta sa Bašićem, on mi je rekao u šali kako je mom suprugu unio i predao neku kutiju sa mobitelima i da će biti sve uredu.“, kazala je na današnjem ročištu Mirnesa Mekić.

Nakon ovih sastanaka, prema njenim riječima, dogodio se bijeg Amela Sejfovića i hapšenja njegovih pomagača. „Na Instagramu sam vidjela fotografiju jednog od uhapšenih na kojoj je pisalo da se zove Igor Buzov. U tom trenutku sam shvatila da je Alen, koji mi je u dva navrata predao u koverti novac, zapravo Igor“, otkrila je svjedokinja Mekić.

Amel Sejfović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Amel Sejfović

Nakon nje, svjedočio je Armin Husić i kazao kako ga je prošle godine nazvao Amar Bašić i rekao mu da treba otići do BBI-a i preuzet paket od jedne osobe koja će mu se predstaviti sa šifrom "Posl'o me Putin".

"Nakon mog doalska prišla mi je osoba i rekla ovu šifru, te predala paket veličine kutije za Hitnu pomoć koja je bila oblijepljena trakom, i omotana užetom. Taj sam paket predao Amaru Bašiću s kojim sam krenuo prema Centralnom zatvoru", kazao je Husić.

Prema njegovim riječima Bašić je ušao u Centralni zatvor ali se vratio odmah i rekao mu da vrati paket jer je kupola bila zatvorena, što je on učinio.

"Sutra sam se opet našao sa Bašićem i otišao do BBI-a gdje mi je prišla osoba sa šifrom 'Posl'o me Putin' i predala isti paket kojeg sam dostavio Bašiću. On je s paketom ušao u Centralni zatvor i po povratku rekao kako ga je spustio preko kupole Anisu Sadikoviću", dodao je Husić.

Kako je danas rekao u sudnici, Bašić mu je rekao da su se u kutiji nalaze mobiteli namijenjeni Sadikoviću.

Nakon njegovog svjedočenja, Sudsko vijeće na ovom predmetu odbilo je zahtjev odbrane Amela Sejfovića da sudski policajci prestanu nositi maske prilikom njegovog dovođenja iz KPZ 'Zenica' i samog čuvanja tokom pretresa u sudnici.

Kako je navela predsjednica Sudskog vijeća, njegova prava nisu ugrožena jer po Pravilniku Sudske policije FBiH oni moraju u ovakvim slučajevima nositi maske ako je upitanju suđenje visokog rizika.

Nastavak suđenja je 17. aprila kada će svjedočiti sudski vještaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije