Detalji sa suđenja Amelu Sejfoviću: Kome je novac davan, ko je danas priznao krivicu

N. K.
Detalji sa suđenja Amelu Sejfoviću: Kome je novac davan, ko je danas priznao krivicu
Foto: Radiosarajevo.ba / Amel Sejović ispred Kantonalnog suda u Sarajevu / Mart, 2019.

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je na samom početku Igor Buzov, jedan od optuženih, priznao krivicu i prihvatio optužnicu po činjeničnom opisu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Nakon priznanja krivice Igora Buzova, prema riječima Elvire Begović predsjednice Sudskog vijeća u ovom slučaju, ovaj će se slučaj razdvojiti od optužnice protiv Amela Sejfovića i voditi posebno.

Amel Sejfović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Na današnjem ročištu pojavila su se dva svjedoka optužnice.

Mekić Mirnesa svjedočila je danas o tome kako se po uputama supruga Anisa Sadikovića u dva navrata našla sa osobom koja joj se predstavila kao Alen i za kojeg je naknadno saznala da se zove Igor Buzov.

Ona je od Buzova u oba ta navrata preuzela kovertu sa novcem.

„Prvi put kada sam se našla sa Alenom (Igor Buzov op.a.) on mi je dao kovertu u kojem je bio novac. Pitala sam ga šta da radim s tim novcem, na šta mi je on rekao da ga čuvam i da što manje budem znala da će me manje glava boljeti. U koverti je bilo oko 2.000 KM“, kazala je na današnjem ročištu Mirnesa Mekić.

Nakon nekoliko dana, a opet na osnovu uputa supruga Anisa Sadikovića, našla se sa nepoznatom osobom kod KPZ-a Miljacka kojoj je predala 700 KM.

Na pitanje Maje Pašić tužiteljice Tužilaštva KS-a da li se još s nekom osobom našla, svjedokinja Mekić je odgovorila potvrdno i rekla da se našla sa Amarom Bašićem kojem je također predala 700 KM, a kojeg poznaje kao osobu koja je služila kaznu zatvora sa njenim suprugom.

„Sedam dana nakon prvog susreta sa Alenom (Igor Buzov op.a.) ponovo sam se sastala s njim, te mi je i tada on predao kovertu sa novcem“, dodala je svjedokinja Mekić.

Kako je kazala, ne sjeća se koliko je novca bilo u drugoj koverti.

Amel Sejović ispred Kantonalnog suda u Sarajevu / Mart, 2019. - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba / Amel Sejović ispred Kantonalnog suda u Sarajevu / Mart, 2019.

Nakon ovoga susreta, ponovo se našla sa Amarom Bašićem kojem je predala 3.000 KM.

„Prilikom drugog susreta sa Bašićem, on mi je rekao u šali kako je mom suprugu unio i predao neku kutiju sa mobitelima i da će biti sve uredu.“, kazala je na današnjem ročištu Mirnesa Mekić.

Nakon ovih sastanaka, prema njenim riječima, dogodio se bijeg Amela Sejfovića i hapšenja njegovih pomagača.

„Na Instagramu sam vidjela fotografiju jednog od uhapšenih na kojoj je pisalo da se zove Igor Buzov. U tom trenutku sam shvatila da je Alen, koji mi je u dva navrata predao u koverti novac, zapravo Igor.“, otkrila je svjedokinja Mekić.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. mart 2019. godine, a najavljeno je da će se kao svjedoci Tužilaštva KS-a pojaviti Anis Sadiković i Amar Bašić.

Podsjećamo, Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije