Akcija "Faktura" u bh. gradu: Prevaranti oštetili budžet FBiH za 128.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Akcija "Faktura" u bh. gradu: Prevaranti oštetili budžet FBiH za 128.000 KM
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija / (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

U operativno-taktičkoj akciji kodniog nazuva "Faktura" dvije osobe iz Tomislavgrada uhapšene su zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela obmana prilikom dobivanja kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave.

Akciju su izveli pripadnici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Livanjskog kantona. Privedeni su J. B. (48) i I. B. (59) iz Tomislavgrada. Izvršen je pretres imovine koju koriste osumnjičeni, te su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Oni se sumnjiče da su u određenom vremenskom periodu uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 128.000 KM.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U okviru iste akcije izvršen je pretres imovine koju koristi i trećeosumnjičeni Ž. D. (64) iz Kupresa. On se sumnjiči da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljao krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dodjelu novčanih subvencija u poljoprivredi.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Livanjskom kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom realizacije akcije, asistenciju pripadnicima Federalne uprave policije su pružili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije