Ratni zločin / Adem Kostrjevac izručen BiH: Optužen za silovanje trudne Srpkinje

18. 06. 2020. u 19:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 133

Nakon izručenja na teritoriju BiH, Granična i Sudska policija BiH lišile su slobode Adema Kostrjevca, rođenog 1961. godine.

Protiv njega je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u saradnji s partnerskim institucijama u SAD-u te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosudnim organima BiH.

On se tereti da je tokom 1992. godine na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tako što je počinio zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti.

Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak ploda žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći. Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost partnerskim institucijama u SAD-u te Ministarstvu pravde (DOJ) na saradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH koje su učestvovale u aktivnostima na izručenju optuženog.

Tužilaštvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inozemstvu i intenzivno se poduzimaju aktivnosti na njihovom pronalasku i izručenju pravosudnim tijelima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA