Crna Gora kandidat za domaćina pomorske vježbe NATO-a

Radiosarajevo.ba
Crna Gora kandidat za domaćina pomorske vježbe NATO-a
Crnogorsko ministarstvo odbrane potvrdilo je u četvrtak da je Crna Gora podnijela Savezničkoj komandi za operacije NATO-a kandidaturu za zemlju domaćina pomorske vježbe "Kooperativ Mako" koja bi na južnom Jadranu trebala da bude održana u junu 2010. godine.

Ta vrsta vježbi spada među najvažnije godišnje vježbovne aktivnosti NATO-a, a, pored snaga zemalja članica, u njima učestvuju i pripadnici oružanih snaga država uključenih u Partnerstvo za mir i Mediteranski dijalog, dok su članice Istanbulske inicijative za saradnju posmatrači, objasnilo je crnogorsko ministarstvo.

- Vježba traje dvije nedjelje, a vjerovatno bi se realizovala u širem rejonu teritorijalnih voda Crne Gore, između Bara i Ulcinja, kazao je portparol Ministarstva odbrane Vidak Latković dnevniku "Vijesti".

On je objasnio da bi u vježbi učestvovali ratni brodovi iz sastava stalne NATO pomorske grupe 2 (SNMG2) u Mediteranu kao i brodovi iz zemalja članica Partnerstva za mir.

Latković je ocijenio da bi održavanje vojne vežbe NATO-a u Crnoj Gori, pored vojnih iskustava, imalo i korisnih ekonomskih efekata, jer bi bili korišteni značajni hotelski, gradski i lučki kapaciteti.

Dodao je da vježbu finansira NATO, dok bi se troškovi Crne Gore odnosili na transport i informatičko-tehničku pomoć, prenosi Tanjug.

I viceadmiral Dragan Samardžić ističe da bi dolazak tolikog broja ratnih brodova bio izuzetno veliki ekonomski dobitak za Crnu Goru.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije