Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa glavnim tajnikom NATO-a

Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa glavnim tajnikom NATO-a
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, te savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Davor Vuletić primili su danas u Sarajevu u oproštajnu posjetu glavnog tajnika NATO-a Jaap de Hoop Scheffera.

Silajdžić je nakon sastanka kazao novinarima da je ovo prilika da se zahvalimo generalnom sekretaru zbog kontinuirane podrške koju je Bosna i Hercegovina imala na putu prema NATO-u.

„Generalni sekretar je bio apsolutno, ako tako mogu reći, na strani BiH. Dokaz je taj da je njegova prva posjeta u svojstvu generalnog sekretara, kao što je danas istaknuo, bila upravo Bosni i Hercegovini 2004. godine“, kazao je Silajdžić.

Mi smo, dodao je on, od 2006. godine, kada smo primljeni u status Partnerstva za mir, do danas učinili mnogo. U Bukureštu smo dobili i status intenziviranog dijaloga.

„Posvećujemo veliku pažnju individualnom partnerstvu takozvanom IPAP-u i činimo sve ono što je u našoj moći da što prije postanemo punopravna članica NATO saveza. Posebno je važan MAP (Membership Action Plan), plan akcije za članstvo. Predsjedništvo je donijelo odluku da podnese zahtjev za primanje BiH u taj status i to je posljednji korak pred poziv za članstvo u NATO-u“, kazao je Silajdžić.

Dodao je da je danas rekao generalnom sekretaru, zajedno s kolegama u Predsjedništvu, da se nadamo da taj korak neće trajati dugo i da će BiH što prije dobiti status punopravnog člana.

Silajdžić je istaknuo da je punopravno članstvo u NATO-u stabilizirajući faktor ne samo u BiH, nego i u regiji čemu nema alternative i o čemu postoji konsenzus u BiH.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je kazao da je bio i ostao prijatelj Bosne i Hercegovine te da je tokom svog mandata bio svjedok značajnog napretka kojeg je BiH ostvarila na putu ka evroatlantskim integracijama.

„Moje mišljenje je bilo i ostalo da su jedini put za trajnu stabilnost i sigurnost ovoga regiona, znači ne samo BiH, nego cijelog regiona, integracije u evroatlantske institucije. Mislim da sve vaše ambicije trebaju da budu u tom smijeru“, kazao Scheffer.

Podsjetio je da BiH već ima svoj IPAP, već je u fazi intenziviranog dijaloga i sve su to aktivnosti koje se dešavaju u okviru programa Partnerstvo za mir.

„Kao što sam rekao članovima Predsjedništva, NATO će i dalje da podržava sva vaša nastojanja i pružit će vam svu potrebnu i neophodnu pomoć“, kazao je Scheffer.

Istaknuo je da put ka NATO-u nije nešto što se tek desi, postoje određene forme koje se moraju zadovoljiti, postoje određeni uvjeti koji se moraju zadovoljiti.

„Morate doći do faze kada će svi saveznici donijeti tu političku odluku. Znate da postoje politički kriteriji, jer ta odluka koja će se donijeti, to će biti politička odluka, a u tom kontekstu NATO saveznici se drže istih kriterija koji se raspravljaju i na drugim mjestima - to su poznati pet plus dva uvjeta“, kazao je glavni tajnik NATO-a.

Istaknuo je kako je pitanje reforme ustava također veoma bitno i za NATO saveznike te da je o tome razgovarao s članovima bh. Predsjedništva. Izrazio je nadu i očekivanje da će se taj važan proces ustavne reforme nastaviti i dovesti do željenih rezultata.

„Mislim da je to veoma relevantno za vaša nastojanja glede članstva u NATO-u. Mislim da su veoma važne sve reforme koje se odvijaju, uključujući i reformu odbrane u kojoj vam NATO pruža podršku i druge reforme, posebno ustavnu reformu. Nadamo se da ćete u skoroj budućnostim, što je moguće prije, zadovoljiti sve uvjete koji su navedeni na spisku pet plus dva. Želim da još jednom istaknem da će NATO saveznici pružiti svu potrebnu pomoć BiH gdje god ona bude potrebna i neophodna“, kazao je Scheffer.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije