CIK BiH: Provjera 7.877 kandidata za oktobarske izbore, do kraja sedmice prvi izvještaj

Radiosarajevo.ba
CIK BiH: Provjera 7.877 kandidata za oktobarske izbore, do kraja sedmice prvi izvještaj

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine do kraja ove sedmice mogla bi imati prvi izvještaj o provjerama i ovjerama kandidata za opće izbore 12. oktobra, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Dosad su uneseni podaci o 7.877 kandidata s dostavljenih listi stranaka i koalicija i u toku su provjere u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH. 

"Nakon što se usvoji informacija o prvom izvještaju, strankama i koalicijama bit će ostavljen rok u okviru pet dana da isprave uočene nepravilnosti nakon čega će se pristupiti konačnoj ovjeri", naglasila je Pirić.

CIK BiH za kandidate vrši provjere adresa prebivališta: ukoliko su mijenjali izbornu jedinicu kandidati su do 15. maja, datuma raspisivanja općih izbora bili dužni to učiniti, u suprotnom neće im biti ovjerena kandidatura. Vrši se i provjera da li je neko od kandidata osuđen pravosnažno po presudama međunarodnih ili domaćih sudova, da li su policijski, djelatnici oružanih snaga ili uposlenici u pravosuđu kojim nije dopušteno da budu kandidati na izborima, kao i da li se nalaze pod sankcijama po Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH, odnosno uskraćeno pravo kandidiranja na izborima

Za liste stranaka i koalicija vrši se provjera da li su sačinjene u skladu s Izbornim zakonom BiH u smislu zastupljenosti spolova. Od ovih općih izbora, prvi put na njima treba biti najmanje 40 posto žena. Vrše se i provjere broja kandidata na izborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije