Britanska ratna mornarica stiže u Gibraltar

Radiosarajevo.ba
Britanska ratna mornarica stiže u Gibraltar

Brod britanske kraljevske mornarice stigao je u ponedjeljak u luku britanskog teritorija Gibraltar, u okviru vojnih vježbi koje su odavno planirane, ali koje prate žestoke napetosti između Londona i Madrida.

Brod će s još devet britanskih brodova, među kojim su četiri ratna, učestvovati u vojnim manevrima na Sredozemnom moru i u Zalivu pod nazivom "Cugar 13", javlja Fena.

Dolazak ratnih brodova u Gibraltar i na jug Španije odvija se u kontekstu napetosti između Španije i Velike Britanije koje je izazvala odluka enklave krajem jula da u moru napravi greben od 70 betonskih blokova. Uz snažnu policijsku prisutnost, deseci španskih ribarskih brodova okupili su se blizu Gibraltara da protestiraju protiv ovog grebena koji ih sprečava da love u ovoj regiji.

Gibraltar, teritorij od sedam kvadratnih kilometara, sa 30.000 stanovnika, koji se nalazi na jugu iberijskog poluotoka, u središtu je stalnih napetosti između Londona i Madrida koji polaže pravo na njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije