Denis Zvizdić: Ispunili smo sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa

E. Halimić
Denis Zvizdić: Ispunili smo sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer je, na vanrednoj sjednici, usvojilo odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora.

Vanredna sjednica Vijeća ministara: Usvojeni odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika

Tim povodom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je održao press konferenciju na kojoj je istaknuo kako je posebno zadovoljan činjenicom da je BiH konačno finalizirala i usvojila odgovore na dodatna pitanja.

"Ispunili smo sve uslove za finaliziranje mišljenja Evropske komisije i za dobijanje kandidatskog statusa", pojasnio je Zvizdić.

Dodao je da će odgovori danas biti dostavljeni Briselu. "Bio je ovo vrlo zahtjevan proces koji smo usoješno realizirali. Kroz odgovore smo pokazali naš sistem kako bi se on ocijenio i naknadno prilagodio EU sistemu", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, jako je važno da smo ispunili sve zvanične uvjete.

"Očekujem da će naši prijatelji u EU razumjeti bitnost dobivanja kandidstskog statusa, jer će to nepovratno staviti BiH na tračnice EU", podvukao je Zvizdić, pa istaknuo kako očekuje pomoć Njemačke i posebno kancelarke Angele Merkel.

"Prije imenovanja ovog Vijeća ministara evropski proces je bio u zastoju, ispunili smo sve uvjete i očekujemo pozitivan odgovor od EK", pojasnio je Zvizdić.

Prema njegovom mišljenju, ovaj proces je mogao ići i brže ali za to nije uvijek postojala politička volja.

"Imali smo ćutanje drugoh nivoa vlasti, ali bio je predizborni period pa je to bilo i očekivano. Ipak ispunili smo sve uvjete za naše euroatlanske integracije. Finalizirali smo sve naše obaveze, kao što ćemo to uraditi kad je riječ o aktivaciji MAP-a za BiH", naglasio je Zvizdić.

Poručio je da članstvo u EU i NATO mora ostati prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na pitanje novinara direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović istakao je da postoji nekoliko načina na koji Evropska komisija može pripremiti svoje mišljenja.

"Nadamo se da smo ovim odgovorima stvorili uvjete za davanje mišljenja i dobijanje kandidtskog statusa", pojasnio je Dilberović.

Zvizdić je odgovorio na pitanje novinara o novom sazivu Vijeća ministara.

"Mi govorimo o vladavini prava i zato povezujemo novi saziv Vijeća ministara BiH s usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana za NATO. To je vladavina prava i svi mi moramo da poštujemo zakone. Dakle ne radi se o usvajanju nacionalnog plana, već o vladavini prava, kao što su odluke Predsjedništva BiH ili Zakona o odbrani BiH", pojasnio je Zvizdić.

Dodao je da imenovanje novog mandatara i usvajanje nacionalnog plana treba da bude istovremeni proces.

"Kad govorimo o aktivaciji nacionalnog plana za NATO, treba samo postupiti po zakonu i ne ulaziti u domen političkih prepucavanja. Samo se trebamo ponašati po zakonu. Oni koji misle da mogu drugačije, onda imaju naredne četiri godine da promjene zakone", istakao je Zvizdić.

Odgovarajući na pitanje o migrantskoj krizi, Zvizdić je rekao da BiH ostaje vezana za tri načela.

"Pokazat ćemo zavidan nivo humanosti i nastojat ćemo da poštujemo međunarodne konvencije. Ali BiH neće postati sabiralište za migrante, ukoliko ostali zatvore granice i mi ćemo to uraditi. Zaštitit ćemo naše granice i sutra ćemo o tome govoriti na Vijeću ministara BiH, o novom broju policajaca, nastojat ćemo da razgovaramo sa susjedima da ne forsiraju prelazak granice s BiH. Drugi po broju migranata u BiH su građani Irana koji u Srbiju dolaze kao turisti, a u BiH ulaze kao migranti, nećemo to više dopustiti. Vratit ćemo te ljude u države iz kojih dolaze", istakao je Zvizdić.

Najavio je promjenu sistema donacija za BiH.

"Do sad je sav novac prolazio van finansijskog sistema BiH, to će se promijeniti. Nabavit ćemo novu opremu policajcima koji će čuvati našu granicu i zato je put prema NATO savezu vrlo značajan", zaključio je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije