Mektić: Sve pohvale za policiju koja je uspjela uhvatiti Amela Sejfovića

A. B.
Mektić: Sve pohvale za policiju koja je uspjela uhvatiti Amela Sejfovića
Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je danas sastanak s direktorima sigurnosnih agencija na kojem je razgovarao o sigurnosnoj situaciji, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i izazovima u sigurnosnom sektoru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je također prisustvovao današnjoj konferenciji za medije izjavio je kako je susret bio redovna aktivnost te da se mnogo govorilo o sigurnosnoj situaciji u BiH.

"Ne želimo ulaziti u političke rasprave koje su dio političke kampanje u zemljama regiona ili zemljama Europske unije (EU), već želimo dati institucionalni odgovor na sva pitanja koja se tiču sigurnosne situacije, a sve u skladu s relevantnim činjenicama. Saradnja obavještajno-sigurnosnih agencija u BiH je na visokom nivou te da nikada nije bila bolja. Također njihova saradnja s ostalim agencijama iz Europe i svijeta je mnogo dobra i to zaista pobija sve izjave zvaničnika iz susjednih zemalja", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, od 143 teroristička napada koja su se dogodila u posljednje vrijeme, nije učestvovao niko ko je na bilo koji način povezan s BiH te da je to podatak koji demantira izjave koje kažu da je naša zemlja potencijalna baza ISIL-a.

"Ako neko posjeduje bilo kakve suprotne informacije, molimo ga da nam ih dostavi", prokomentirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH te dodao kako bh. obavještajno-sigurnosne agencije rade izvanredan posao te da smo, vjerovatno, po tom pitanju najbolji u regionu.

Ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić danas je kazao kako će predstavnici sigurnosnih agencija u BiH uvijek otvoreno govoriti o mogućem aktu terorizma u BiH kako bi građani na vrijeme bili informirani.

"Zataškavanje ili guranje problema pod tepih po pitanju terorizma najviše bi štetilo građanima BiH tako da ćemo uvijek biti otvoreni prema njima. Prošle sedmice smo započeli ključni projekt u oblasti terorizma u saradnji sa Slovenijom, a ključni faktor u tome je Ministarstvo za sigurnost BiH. To je veoma značajan projekt u borbi protiv terorizma i ni na koji način se ne smiju narušiti međudržavni odnosi. Pitao sam ministre iz susjednih zemalja imaju li informacije o mogućem terorizmu u BiH s obzirom na to da su njihovi zvaničnici imali drukčije istupe, na što su oni dali potpuno suprotno mišljenje", pojasnio je Mektić.

On je ovom prilikom pohvalio rad policijskih agencija u BiH koji su za osam dana uspjeli, prema njegovim riječima, uhvatiti veoma opasnog kriminalca Amela Sejfovića koji se skrivao u selu Buci na području općine Visoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije