Zvizdić: I dalje tvrdim da je 2016. bila najuspješnija godina za BiH

A. B.
Zvizdić: I dalje tvrdim da je 2016. bila najuspješnija godina za BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je kako će rad svih ministara u sazivu Vijeća ostati borba protiv terorizma u našoj zemlji.

Zvizdić je kazao kako očekuje podršku svih građana naše zemlje na putu BiH ka euroatlantskim integracijama, kao i to da će svi vrednovati rezultate Vijeća ministara u prethodnom periodu.

"Ovome u prilog moram kazati i podsjetiti kako niko od bh. državljana u posljednje vrijeme nije išao na strana ratišta. Borba protiv terorizma i dalje ostaje fokus i cilj rada Vijeća ministara BiH. Ostajemo snažno opredijeljeni europskoj i svjetskoj politici", kazao je Zvizdić.

Na pitanje novinara da li će se pitanje akciza, koje je i dalje aktuelno, riješiti u septembru, Zvizdić je izjavio da u globalni finansijski okvir nije uključen Zakon o akcizama te se, prema njegovom mišljenju, na osnovu toga postavlja pitanje da li će se sve uspjeti uraditi u septembru.

"Pitanje akciza i dalje ostaje aktivno i aktuelno. Potrebno je da imamo finansijsku stabilnost, a ne treba izbjegavati ni kreditna zaduženja, naravno sve u zakonskim okvirima", ocijenio je Zvizdić te se osvrnuo na obaranje izvještaja o radu Vijeća ministara BiH prije nekoliko dana.

"Vijeće ministara nastavlja raditi kao i do sada, normalno i funkcionalno. Do sada sam čuo jedan jedini argument od zastupnika kada je riječ o našem radu. I dalje tvrdim da je 2016. bila najuspješnija godina za BiH kada je riječ o pogledu vladavine prava, međunarodne saradnje, uvoza i izvoza i sličnih stvari. Prije obaranja izvještaja o našem radu uspostavljena je neprincipijelna koalicija koja je željela srušiti rad Vijeća ministara jer je djelovala vrlo smišljeno i koordinirano i to im je pošlo za rukom", smatra predsjedavajući Vijeća ministara.

Na provokacije i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o negiranju bosanskog jezika i prava Bošnjaka na pristup obrazovanju bez diskriminacije u tom bh. entitetu, Zvizdić smatra kako u BiH niko ne može zabraniti nekome da govori bosanski jezik.

"Postojali su mnogo veći ljudi u historiji naše zemlje od Milorada Dodika pa nisu uspjeli zabraniti bosanski jezik. Njim trenutno na području naše zemlje govori 52,86 posto ljudi, koliko ih se izjasnilo na posljednjem popisu stanovništva", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije