Zvizdić: Uvrstiti 5. juni kao Dan sjećanja na uspješnu borbu nane Fate

14
Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Uvrstiti 5. juni kao Dan sjećanja na uspješnu borbu nane Fate
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je predložio da se 5. juni proglasi "Danom sjećanja na uspješnu borbu za pravdu i istinu nane Fate Orlović".

"Pozivam institucije na svim nivoima, od općine do države Bosne i Hercegovine, da u kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja uvrste 5. juni kao 'Dan sjećanja na uspješnu borbu za pravdu i istinu nane Fate Orlović'", poručio je Zvizdić na svom Twitter profilu.

Podsjećamo, danas je uklonjena bespravno napravljena pravoslavna crkva u dvorištu nane Fate Orlović.

Pravno se borila dvije decenije za uklanjenje ove građevine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta RS nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Nani Fati Orlović su tokom rata u BiH ubijeni suprug, kao i veliki broj članove porodice.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela - napadi, prijetnje, optužnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije