Zvizdić u Davosu: Sastanci s Zaevom i Šarecom

Radiosarajevo.ba
Zvizdić u Davosu: Sastanci s Zaevom i Šarecom
Foto: Vijeće ministara BiH / Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvuje godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji ove godine okuplja oko 3.500 učesnika, 65 šefova država i vlada i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija.

Predsjedavajući Zvizdić je danas prisustvovao neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera „Vrhunac ili preokret za Evropu?“ na kojem se razgovaralo o potrebi jačanja EU i utvrđivanju vanjskopolitičkih prioriteta Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je prisustvovao obraćanju generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, koji je u svom obraćanju, između ostalog, istaknuo da će jedan od ciljeva UN-a biti poboljšanje kapaciteta država članica koje su manje razvijene i kojima treba podsticaj i pomoć kako bi mogli privući kvalitetnije investicije i kako bi mogli poboljšati svoj privredni razvoj.

Predsjedavajući Zvizdić je prisustvovao i panelu Novi poticaji za Evropu na kojem su panelisti bili premijeri Poljske, Nizozemske, Španije i evropske komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, kao i obraćanju austrijskog saveznog kancelara Sebastiana Kurtza.

Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, predsjedavajući Zvizdić se susreo sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i čestitao mu na postignutom uspjehu u vezi sa promjenom imena njegove države. On je rekao da su građani Makedonije izabrali ispravan put koji ih vodi ka EU i NATO savezu.

Predsjedavajući Zvizdić se sastao sa Marjanom Šarecom, premijerom Slovenije i potvrdili su nastavak dobre saradnje dvije države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije