Zvizdić: Strategija proširenja EU na zemlje Z. Balkana znat će se u februaru 2018.

Fena
Zvizdić: Strategija proširenja EU na zemlje Z. Balkana znat će se u februaru 2018.
Prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju zavisit će od nivoa stvarne političke posvećenosti evropskom putu BiH i konkretne provedbe političkih, ekonomskih i legislativnih reformi, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Strategija proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana će najvjerovatnije biti prezentirana u februaru 2018. godine. Ona će, i to će sasvim sigurno biti najvažnija poruka, u svojoj osnovi imati jasno naznačenu evropsku perspektivu za svaku od zemalja sa područja Zapadnog Balkana, jer je evidentno da proces evropskih integracija predstavlja najvažniji integrativni faktor koji će presudno utjecati na političku, ekonomsku i sigurnosnu budućnost našeg regiona", naveo je.

Zvizdić je naglasio da EU ima jasne procedure i principe prijema novih članica.

"Bazno načelo od kojeg zavisi dinamika prijema je individualni uspjeh svake od zemalja, odnosno brzina i kredibilnost realizacije svake od predviđenih faza na putu evropskih integracija. To podrazumijeva potpunu i iskrenu opredijeljenost ka članstvu u EU, pri čemu taj proces mora imati visok nivo konsenzusa i status najvažnijeg vanjskopolitičkog prioriteta i ne bi smio biti ometan, kao u slučaju BiH, bilo kakvim ličnim ili stranačkim interesima. Osim toga, ukupna politička stabilnost predstavlja jednu od ključnih činjenica prilikom donošenja odluke o napretku zemlje ka članstvu u EU", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.    

Pojednostavljeno kazano, naglasio je, u ovoj, ili bilo kojoj drugoj strategiji, BiH će biti tretirana u skladu sa odnosom domaćih institucija prema evropskim obavezama. 

"Ako nastavimo uporno i posvećeno raditi na realizaciji uvjeta sa naše evropske agende kako to radimo u posljednjih 30 mjeseci, i ako u narednom periodu uspijemo stabilizirati političke odnose u BiH, onda je naša evropska budućnost zagarantirana. Ovdje želim posebno naglasiti faktore političke stabilnosti i stvarne, a ne deklarativne evropske opredijeljenosti, kao ključne u procesu napretka ka članstvu u EU. Najbolji dokaz za prethodno kazano jeste aktuelna situacija u nekim zemalja u našem regionu koje godinama imaju status kandidata i čekaju otvaranja poglavlja. Makedonija je, na primjer, dobila status kandidata 2005. godine, a još uvijek nije otvorila prva poglavlja, ili Albanija koja je status kandidata dobila 2014. i još uvijek čeka otvaranje prvih poglavlja. Dakle, uvjet za napredak je ukupno političko, ekonomsko, društveno i sigurnosno stanje u društvu", rekao je Zvizdić.  

Istaknuo je da će prijem zavisiti od nivoa stvarne političke posvećenosti evropskom putu BiH i konkretne provedbe političkih, ekonomskih i legislativnih reformi.

"Dakle, sve će zavisiti od nas. Ako se nastave trenutni trendovi referenduma, separatizma, revizije historijskih činjenica, osporavanja nadležnosti državnih institucija, posebno u oblasti pravosuđa, opstruiranja pozitivnih procesa namjernim neusvajanjem pravne stečevine EU, odnosno sistemskih zakona i strategija, onda ne možemo očekivati da će EU institucije blagonaklono gledati na takve procese. Ako fokus sa tenzija i političkih prepucavanja vratimo na evropski put i potrebne reforme, onda možemo sustići evropsku dinamiku u našem regionu jer u EU imamo puno prijatelja koji će to prepoznati. Smatram da proevropske snage, a podsjećam da se 78 posto građana BiH izjasnilo za EU što je najveći procenat u regiji, moraju biti jedinstvenije i glasnije, jer je trenutno glasna manjina koja usporava evropske procese BiH", rekao je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije