Zvizdić potpisao Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Fena
Zvizdić potpisao Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
/ Vijeće ministara BiH/Zvizdić potpisao Protokol
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potpisao je danas u Bruxellesu Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje nove zemlje članice Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zahvalio se premijeru Slovačke Republike Robertu Ficu na prijateljskoj podršci evropskim integracijama BiH i na podsticanju procesa proširenja, tokom predsjedavanja Slovačke Republike Evropskom unijom.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio i evropskom komesaru za politiku susjedstva i proširenje Johanessu Hahnu i njegovim saradnicima na veoma konstruktivnoj ulozi Evropske komisije u procesu EU integracija Bosne i Hercegovine i rekao da su ovi pregovori pokazali da BiH ima stručne i tehničke kapacitete za vođenje pregovora.

Potpisivanjem Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina je zaokružila veoma produktivan i vidljiv napredak na putu EU integracija. Potpisivanje Protokola je sastavni dio procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a finalizacija ovog procesa je bila jedan od tri ključna uslova koja su bila pred BiH da bi se osigurao nastavak i intenziviranje procesa evropskih integracija. Zajedno s ekonomskim reformama, vladavinom prava i borbom protiv svih oblika kriminala, terorizma i korupcije, kao i jačanjem regionalne saradnje, ovaj proces je bio nulti prioritet ovog saziva Vijeća ministara BiH.

Početak primjene Protokola očekuje se 1. februara 2017. godine, saopćeno je iz Zvizdićevog ureda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije