Zvizdić: Na Upitnik EU odgovorit ćemo do kraja godine, RS kriv za kašnjenje

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Na Upitnik EU odgovorit ćemo do kraja godine, RS kriv za kašnjenje
Na sjednici Predstavničkog doma poslanik Saša Magazinović upitao je premijera Denis Zvizdića do kada će biti prikupljeni, usaglašeni i prevedeni odgovori na Upitnik Europske komisije i hoće li, ako se rok ne ispoštuje, podnijeti stavku.

Zvizdić je kazao da pokušavaju nadoknaditi pet mjeseci koliko nisu dobivali odgovore iz Republike Srpske. On je kazao da je održano oko 40 sastanaka radne grupe i da u ovom trenutku imaju svi odgovori, ali da se vraćaju institucijama na još jednu verifikaciju i da dostave zakone koje će morati priložiti uz odgovore.

Zvizdić je kazao da redovno izvještavaju na svakoj sjednici Vijeća ministara dokle je realizacija Upitnika, a napomenuo je i da Predsjedništvo BiH dobiva redovno izvještaje, prenosi NAP.

"Polovinom septembra znat ćemo jesu li svi odgovori usaglašeni ili će neka druga tijela raditi na dodatnom usaglašavanju. Trebat će nam 100 i 120 prevodilaca da bismo mogli sve prevesti u roku od mjesec, mjesec i pol dana. Do kraja godine, naša su optimistična očekivanja, da ćemo završiti Upitnik i poslati ga", kazao je Zvizdić.

Magazinović je istaknuo da postoji niz problema i da javnost treba biti upoznata te da Zvizdić nije odgovorio na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako se ne ispoštuje rok.

"Ako budemo sve motali u celofan, nećemo nikad završiti. Zašto ne kažete da u radnim tijelima sjede ljudi koji su dočekali svojih pet minuta, pa se umjesto tehničkih stvari bave politikom. Pokazat će se da Mehanizam koordinacije ne funkcionira, jer se treba dogovoriti više od 1000 ljudi. Ovo će vama biti bumerang ako se nastavi stvarati pogrešna slika o procesu koji prate mnogi problemi", zaključio je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije